Hlavní obsah

Desítky zraněných při běhu s býky ve Španělsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamplona (Španělsko)

Oblíbený běh s býky ve španělské Pamploně již tradičně vyvolává řadu diskuzí. Má své příznivce i odpůrce, a pokaždé také řadu zraněných. Při dalším tradičním běhu se jen v sobotu zranily desítky účastníků, 21 skončilo se zraněními v nemocnici.

Foto: Daniel Ochoa de Olza, ČTK/AP

Článek

Tentokrát však účastníky neporanily býčí rohy, ale utrpěli zranění při hromadném pádu běžců, sdělil mluvčí záchranářů.

Skupina lidí upadla u vchodu do toreadorské arény, což krátce zabránilo býkům sem vstoupit. Při střetu se vážně zranil nejméně jeden muž. V nemocnici skončili další čtyři lidé, kteří utrpěli tržné rány a pohmožděniny, upřesnil mluvčí Javier Sesma.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španěl Padilla při představení v Pamploně

Zatím nejtragičtějším dnem letošních běhů zůstává pátek, kdy mohutný rozzuřený býk nabral postupně na rohy jednoho Američana a dva Španěly. Poslední běh v Pamploně se očekává v pondělí.

Zhruba 850 metrů dlouhý běh s býky mezi ohradou a arénou v severošpanělském městě trvá jen několik minut, ale přináší velké vzrušení běžcům i divákům. Účastní se ho každý den tisícovky lidí, mezi nimiž jsou jak zkušení Španělé, tak turisté z mnoha zemí toužící po dobrodružství.

Foto: Stringer/spain, Reuters

Sedmý běh s býky

Devítidenní oslavy získaly světovou proslulost i díky románu Ernesta Hemingwaye Fiesta. Tradice sahá do 16. století a rozvinula se z původně obyčejného přesouvání býků do arén před konáním večerní koridy. Od roku 1924, kdy se o bězích s býky začaly vést záznamy, zvířata zabila 15 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám