Hlavní obsah

Na Slovensku pohřbili vojáka zabitého v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko se dnes rozloučilo s vojákem, kterého v úterý na základně NATO v Kandaháru zastřelil terorista infiltrovaný do řad afghánské armády. Státního pohřbu v Turzovce na severu země se zúčastnili i přední slovenští politici a představitelé armády.

Foto: Reuters

Prezident Ivan Gašparovič se také účastnil pohřbu zabitého vojáka.

Článek

Na státní pohřeb Daniela Kavuliaka do Turzovky, kde zastřelený voják dříve žil, přijeli podle médií slovenský prezident Ivan Gašparovič, jenž je z ústavy vrchním velitelem ozbrojených sil, ministr obrany Martin Glváč, čestná vojenská jednotka a vedení armády. Obřadu bylo přítomno několik stovek lidí.

Pětatřicetiletý četař Daniel Kavuliak se stal první slovenskou obětí v operaci ISAF, ve které se od roku 2004 vystřídaly více než tři tisícovky vojáků ze Slovenska. Při střelbě teroristy, jenž se podle slovenských politiků infiltroval mezi členy afghánské armády, bylo zraněno dalších šest slovenských vojáků, z toho dva těžce.[celá zpráva]

Oba vážně zraněné muže převezlo speciálně upravené letadlo z Kandaháru na americkou vojenskou kliniku do Německa. Jeden voják utrpěl průstřel hrudníku, podle slovenského ministerstva obrany už byl z jednotky intenzivní péče přeložen na běžné oddělení. Dalšího s těžkým poraněním hlavy uvedli lékaři do umělého spánku.[celá zpráva]

V mírových misích a při návratu z nich zemřelo už několik desítek slovenských vojáků. Největší tragédie v novodobé historii slovenské armády se stala v roce 2006, kdy na severovýchodě Maďarska při návratu z Kosova havarovalo vojenské dopravní letadlo. Nehoda si vyžádala 42 lidských životů, havárii přežil pouze jeden voják.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám