Hlavní obsah

Vatikán zablokoval účet knězi podezřelému z finančních machinací

Vatikán

Vatikán zablokoval účty vysoce postaveného preláta zatčeného kvůli podezření z praní špinavých peněz. Nunzio Scarano zastával vysokou funkci ve vatikánském úředním aparátu a italská policie ho zatkla koncem června.

Foto: Francesco Pecoraro, ČTK/AP

Zadržení Nunzia Scarana předcházelo rezignaci vedení vatikánské banky.

Článek

Vatikán zmrazil Scaranova konta ve vatikánské bance, což je neoficiální pojmenování Ústavu pro věci víry (IOR), instituce spravující vatikánské finance. Právě s touto bankou měl 61letý Scarano jako představitel Správy majetku apoštolského sídla (APSA) úzké styky.

Kněz se dostal do hledáčku finanční policie kvůli svému rozsáhlému soukromému majetku. V jeho luxusním bytě v jihoitalském Salernu podle policie byla řada hodnotných uměleckých děl, ale také drahých orientálních koberců.

Podle vyšetřovatelů se pokoušel pro své přátele soukromým letadlem převézt 20 miliónů eur (půl miliardy Kč) ze švýcarské banky do Itálie.[celá zpráva]

Scaranův skandál, který vyšetřuje kromě italské policie i vatikánská justice, je další z řady afér spojených s neprůhlednými finančními operacemi v církevním státě.

Vatikánská banka čelí dlouhá léta kritice, že neplní standardy v boji proti praní špinavých peněz, daňovým únikům a finanční kriminalitě.

Banka čelí potížím i nadále – začátkem července rezignoval generální ředitel Paolo Cipriani a jeho zástupce Massimo Tulli. Podle záznamů telefonických rozhovorů byli tito dva muži, kteří mohli povolovat velké pohyby peněz na účtech IOR, se Scaranem v pravidelném kontaktu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám