Hlavní obsah

Ruští agenti se po kauze Snowden vracejí k psacím strojům

ČTK, zr

Odhalení bývalého zaměstnance amerických tajných služeb Edwarda Snowdena o tajném sledování internetu dovedla jednu z ruských tajných služeb k rozhodnutí pořídit si k psaní tajných dokumentů zase psací stroje.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Federální služba ochrany ústavních činitelů FSO, vzešlá z někdejší sovětské tajné policie KGB, na portálu státních zakázek zveřejnila nabídku, že nakoupí dvě desítky psacích strojů, každý za 10 000 rublů (asi 6000 Kč). Služba má zájem o dva konkrétní typy, z nichž jeden výrobce doporučuje jako „vhodný pro psaní tajných dokumentů“.

„Po skandálech s odhaleními Edwarda Snowdena, únicích tajných dokumentů na serveru WikiLeaks či odposlouchávání (bývalého prezidenta) Dmitrije Medvěděva na summitu G20 v Londýně se rozhodlo rozšířit praxi psát dokumenty na papír,“ napsal list Izvěstija s odvoláním na nejmenovaný zdroj ve FSO. Sama služba se zdržela oficiálního vyjádření.

Nejde ale o unikátní praxi. Ministerstvo obrany prý tajná hlášení prezidentovi a ministrovi píše výhradně na psacích strojích.

Venezuelská ministryně vězeňství Iris Varelová zase vzkázala lidem, ať zruší facebookový účet: „Krajané, zrušte své facebookové účty, protože jste bez svého vědomí zdarma pracovali jako informátoři CIA! Projděte si kauzu Snowden!“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám