Hlavní obsah

Obama navrhl na post velvyslanců další své sponzory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý nominoval další tři ze svých sponzorů na vysoké diplomatické posty, uvedly agentura Reuters a list USA Today. Celkem jedenáct lidí, kteří mu pomáhali získávat peníze na prezidentskou kampaň, už získalo diplomatické posty nebo na ně bylo navrženo.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama

Článek

Nově byl navržen na amerického velvyslance v Británii kansaský podnikatel Matthew Barzun, který měl v jeho volebním týmu v roce 2012 na starosti získávání sponzorských peněz. Zajistil 500 000 dolarů.

Post velvyslance v Británii je ale tradičně vyhrazen politickým spojencům. Od roku 1960 to byl případ 93 procent z nich. V Londýně Barzun nahradí bývalého chicagského investičního bankéře Louise Susmana.

Obama též navrhl na místo velvyslance v Itálii právníka Johna Phillipse, který loni pro Obamu získal podle různých zdrojů sto až pět set tisíc dolarů.

Phillipsovou ženou je Linda Douglassová, která dříve pracovala jako televizní reportérka. Podílela se i na Obamově kampani a propagovala jeho reformu zdravotnictví.

Oba musí ještě ve funkcích potvrdit Senát.

Post srovnatelný s pozicí velvyslance získala i právnička a bývalá televizní producentka a reportérka New York Times Crystal Nix-Hinesová, která získala pro Obamu také půl miliónu. Byla nominována jako zástupkyně USA v UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám