Hlavní obsah

Aktivistky Greenpeace šplhají na londýnský Střep

Novinky, rei
Londýn

Šest členek ekologické organizace Greenpeace se v britské metropoli Londýně ve čtvrtek dostalo na stěnu mrakodrapu Shard (Střep), nejvyšší budovy v západní Evropě. Stavbu mají v plánu zlézt a upozornit tak na svůj nesouhlas s plánem těžby v arktické oblasti.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivistky Greenpeace lezou na londýnský ShardVideo: Greenpeace

 
Článek

„Tato budova postavená ve tvaru ledového střepu sedí přímo uprostřed tří budov ústředí firmy Shell. Nechtějí, abychom mluvili o jejich plánech těžit v Arktidě, proto jsme tady, abychom to vykřičeli ze střech,“ uvedla Greenpeace na svých internetových stránkách.

Podle prohlášení jedné z lezkyň se skupina pokusí na Shard umístit uměleckou instalaci, která přiměje Shell „dvakrát si rozmyslet, jestli pošle do arktické oblasti vrtné plošiny“.

Foto: Handout, Reuters

Aktivistky se k mrakodrapu dostali od budovy přilehlého nádraží London Bridge.

Šestice žen se dostala na stěnu mrakodrapu za úsvitu ze střechy přilehlé budovy nádraží London Bridge. Jejich akci přihlíží policie a záchranáři, ale nezasahují. Dopoledne byly aktivistky zhruba ve čtvrtině výšky stavby.

Společnost Shell v reakci na protest uvedla, že těžba v Arktidě není ničím novým. „Arktická oblast v současnosti dává zhruba 10 procent světové produkce ropy a 25 procent plynu,“ uvedla.

Foto: Handout, Reuters

Jedna z aktivistek šplhající na mrakodrap Shard (Střep)

Mrakodrap Shard má 73 podlaží s kancelářemi, hotelem, restauracemi, wellness centrem i byty. Tyčí se do výše 310 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám