Hlavní obsah

Skandál v tajné službě přinutil k rezignaci lucemburského premiéra

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk
Aktualizováno

Lucembursko čekají předčasné volby. Kvůli skandálu v tajných službách oznámil svoji rezignaci nejdéle sloužící premiér země Jean-Claude Juncker. Svoje pochybení ovšem odmítá.

Foto: ČTK/AP

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker

Článek

„Svolám na ráno vládu a velkovévodovi (Henrimu I.) navrhnu vypsání voleb,“ oznámil ve středu Juncker.

Juncker se rozhodl pro demisi poté, co mu spolupráci vypověděli koaliční socialisté, a to kvůli skandálu, jenž otřásá tajnou službou SREL. Ta je od loňska v podezření, že ve velkém rozsahu a protizákonně sledovala politiky, ale i obyčejné občany a firmy, a zneužívala státní peníze. Údajně například v letech 2004 až 2009 prodávala luxusní auta, která nakupovala za snížené ceny.

„Zpravodajské služby nebyly mojí prioritou,“ přiznal Juncker před poslanci. Dodal ale, že žádnou vinu nenese. „Doufám, že Lucembursko nikdy nebude mít premiéra, který vidí SREL jako svoji prioritu,“ poznamenal ministerský předseda.

Juncker vedl vládu od roku 1995. Od roku 2005 do letošního ledna také předsedal tzv. euroskupině, tedy skupině ministrů financí zemí eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám