Hlavní obsah

Češi patří mezi cizinci do první šestky viníků nehod v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi způsobili loni v Německu přes tři stovky dopravních nehod, při nichž byl někdo zraněn nebo zemřel. Z cizinců, kteří dlouhodobě nežijí v Německu, tak byli na šestém místě mezi nejčastějšími viníky havárií na německých silnicích. Vyplývá to z ve středu zveřejněných údajů Spolkového statistického úřadu o nehodovosti v Německu v roce 2012. Při dopravních nehodách tam loni zemřelo devět Čechů.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Ilustrační foto

Článek

Cizinci nežijící v Německu tam minulý rok způsobili přes 5600 nehod s újmami na zdraví a životě. Češi z nich měli podle policejních záznamů na svědomí 340. Sedm z těchto viníků střet nepřežilo a další stovka utrpěla zranění.

K nim je třeba připočítat havárie zaviněné cizinci, kteří v Německu trvale pobývají a které statistika eviduje zvlášť. V této kategorii má statistický úřad pouze společný údaj pro Čechy a Slováky, kterých podle něj zapříčinilo nehodu 269 z celkem více než 24 tisíc těchto cizinců.

Z lidí přijíždějících do Německa ze zahraničí byli nejčastěji hlavními viníky nehod na tamních silnicích Poláci, Nizozemci, Rumuni a Bulhaři. Havárie s následky na životě a zdraví účastníků celkem loni poznamenala cestu k západním sousedům téměř 600 Čechům, kteří v Německu nebydlí.

Němci evidují nejméně mrtvých od roku 1950

Kromě devíti lidí, kteří při nehodách zahynuli, jich dalších 154 utrpělo různě vážná zranění. I v tomto případě statistika vede zvlášť Čechy a Slováky žijící v Německu a těch loni kvůli nehodě nedojelo do cíle 452. Naštěstí nikdo z nich nezemřel; 219 jich bylo zraněno.

S "pouze" 3600 mrtvými se Němci dostali na své historické minimum. "Počet mrtvých na silnicích v roce 2012 byl nejnižší od roku 1950," oznámil na tiskové konferenci prezident Spolkového statistického úřadu Roderich Egeler. Do té doby zemřelo nejméně lidí na německých silnicích v roce 2010 - 3648.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám