Hlavní obsah

Zprávu o zneužívání dětí ve Walesu tajili, aby nemuseli vyplácet odškodnění

Novinky, rei

V dětských domovech v severním Walesu byli tři desítky let zneužíváni chovanci. Dvanáct z nich v důsledku zneužívání přišlo o život. Policie se o problém zajímala nedostatečně a úřední zpráva o rozsahu zneužívání vypracovaná před 17 lety byla před veřejností tajena, aby se na jejím základě nezačaly hlásit oběti o odškodnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naše zjištění ukazují, že reakce na náznaky, že by mohly být děti zneužívány, byly znovu a znovu velmi chabé a příliš opožděné. Potřeby a zájmy dětí a mladých lidí byly brány jako podružné,“ píše se v závěru 300stránkové zprávy sepsané už v roce 1996.

Veřejná nařčení kvůli zneužívání se objevila poprvé v 90. letech minulého století a postupně jich přibývalo, tak že se týkala 40 domovů. Když pak kvůli zneužití 20 chlapců a pěti dívek ve věku 10 až 16 let před soudem stanulo pět pracovníků domova Bryn Estyn ve městě Wrexham a odsouzeni byli ještě dva další pečovatelé z dětského domova, bylo zahájeno úřední vyšetřování. To sice shledalo, že děti byly zneužívány v desítkách domovů už od 70. let, přesto byly závěry tzv. Jillingsovy komise 17 let tajeny. Úřady se totiž obávaly, že by musely oběti odškodnit, jak upozornili samotní autoři zprávy na základě reakcí úřadů na prvotní zjištění.

Závěry vešly ve známost teprve nyní, a to díky stanici BBC, která požádala o zveřejnění Jillingsovy zprávy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Počet zneužitých neznáme, rezignovali komisaři

Komise v dokumentu potvrzovala letité rozsáhlé zneužívání dětí, při nichž přišlo o život nejméně 12 z nich. Vyšetřovatelé navíc kritizovali sociální úřady i policii kvůli nejasnostem v záznamech. Někteří zaměstnanci dětských domovů navíc odmítli při vyšetřování spolupracovat, takže komise dokonce zvažovala, že svoji činnost předčasně ukončí. Nakonec do zprávy zanesla, že není jasné, kolik osob bylo zneužito, ani kdo všechno se na zneužívání podílel. Zpráva zmínila také to, že policie v té souvislosti nevyšetřila ani nařčení, že se její příslušníci na zneužívání podíleli.

Komise v závěru doporučila zahájit soudní vyšetřování. To bylo z popudu tehdejšího ministra pro záležitosti Walesu Williama Haguea posléze uskutečněno. Potvrdilo závěry Jillingsovy zprávy v roce 2000, čímž se pro oběti otevřela možnost žádat odškodnění.

Loni však kauza ožila znovu v souvislosti se zjištěními o rozsáhlém zneužívání mladistvých hvězdným moderátorem televize BBC Jimmym Savilem a dalšími jeho kolegy. Navíc se objevilo tvrzení, že druhá - Waterhouseova - zpráva před 13 lety nerozkryla skutečný rozsah zneužívání. Ministryně vnitra Theresa Mayová proto nařídila nové policejní vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám