Hlavní obsah

Evropské země dostaly informaci, že Snowden byl v Moralesově letadle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský ministr zahraničí José Manuel Garcia-Margallo v pátek řekl, proč Francie a Portugalsko odmítly přelet letadla s bolivijským prezidentem Evo Moralesem, to muselo v úterý večer přistát ve Vídni a čekat tam 13 hodin. „Řekli nám, že je na palubě Snowden,” sdělil ministr v televizi. Citovala ho BBC.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Letadlo bolivijského prezidenta Eva Moralase ve Vídni

Článek

Jeho sdělení vysvětluje, proč byl přelet najednou odepřen, i když byl předtím povolen. Ministr však neuvedl, kdo vlády informoval. Řekl pouze: „Reakce všech evropských zemí byla ta, že uplatnily opatření, kvůli informaci, která jim byla předána. Já jsem v tu chvíli neověřoval, zda je pravdivá, nebo ne, protože bylo nutné okamžitě jednat.“

Manuel Garcia Margallo ale dodal, že Španělsko není mezi těmi zeměmi, které odepřely stroji přelet, jako Portugalsko, Francie a Itálie. Španělsko požadovalo novou žádost o přelet, protože kvůli mezipřistání ve Vídni vypršela doba, kdy se měl uskutečnit. Proto se Bolívii Madrid nemíní omluvit.

Bolívie požaduje omluvu a vysvětlení od všech čtyř výše zmíněných zemí. [celá zpráva]

Francie se už dříve omluvila, že stroj zadržela, protože obdržela protichůdné informace. Moralesovo letadlo muselo kvůli odepření povolení k přeletu v úterý přistát. Snowden však na jeho palubě nebyl.  [celá zpráva]

Morales ještě před vystoupením španělského ministra kritizoval evropské země, že vyšly vstříc USA, a donutily ho přistát kvůli Snowdenovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám