Hlavní obsah

Jan Pavel II. bude prohlášen za svatého

Vatikán
Aktualizováno

Vatikán uznal druhý zázrak zesnulého papeže Jana Pavla II., takže bude svatořečen. Příslušný dekret podepsal papež František, uvedla v pátek tisková agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Jan Pavel II. na archivním snímku

Článek

Už v půlce června bylo oznámeno, že Janu Pavlu II. teologové přisoudili druhý zázrak. Týká se Kostaričanky s vážným poraněním mozku, která se uzdravila poté, co se její rodina začala modlit k památce zesnulého papeže z Polska. Lékaři pro její uzdravení v den papežova blahořečení v květnu předloňského roku neměli vysvětlení. [celá zpráva]

Janu Pavlu II. už vatikánští teologové přiznali zázračné uzdravení francouzské jeptišky Marie Simon-Pierreové trpící Parkinsonovou chorobou.

Papež, vlastním jménem Karol Wojtyla, se narodil v roce 1920 a zemřel v roce 2005. Papežem byl zvolen v roce 1978. Za jeho pontifikátu se zhroutily komunistické režimy ve východní a střední Evropě.

Jan Pavel II. měnil církev

Patřil k nejoblíbenějším papežům díky své otevřenosti a lidskosti. Jan Pavel II. zbořil mnohá tabu. Vyzval křesťany, aby se omluvili Židům za to, že je po staletí jako národ odmítali a uráželi jejich vyznání a že církev nezasáhla při jejich pronásledování nacisty. Zároveň byl historicky první hlavou katolické církve, která navštívila synagogu a mešitu.

Ve snaze přispět k usmíření mezi stoupenci odlišných církvím, slova lítosti adresoval obětem inkvizice, astronomovi Galileu Galilei či pravoslavným věřícím. V roce 1999 vyjádřil lítost nad krutou smrtí českého církevního reformátora Jana Husa. Jan Pavel II. se vždy zasazoval o právo na svobodu. Po zhroucení sovětského bloku ovšem neopomínal varovat ani před riziky zneužití nově nabyté svobody a před úpadkem hodnot.

Terčem kritiky se stal mimo jiné proto, že odmítal ustoupit v otázce celibátu kněží, svěcení žen či v otázce antikoncepce.

Očekává se, že bude svatořečen ještě letos, ale termín zatím nebyl stanoven. Spekuluje se o 8. prosinci nebo o 24. listopadu.

Už při pohřbu Jana Pavla II. dav volal "santo subito", tedy dožadoval se okamžitého prohlášení zesnulého za svatého, což ale nebylo možné. Nicméně proces blahořečení začal pouhých 87 dnů po úmrtí.

Svatořečení Jana XXIII. 

Svatořečen bude také Jan XXIII., který stál v čele katolické církve od roku 1958 do roku 1963. I on byl velmi oblíben. Svolal historický druhý vatikánský koncil, na kterém se církev modernizovala.

V případě Jana XXIII. nařídil František kanonizaci i bez potvrzeného druhého zázraku. Pominutí pravidla označila agentura AP za "velkou ukázku papežovy autority" i snahu Vatikánu vyvážit znepokojení ohledně rychlé přeměny Jana Pavla II. ve svatého tím, že kanonizován bude současně i papež zemřelý před půl stoletím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám