Hlavní obsah

Koláček, obžalovaný v kauze MUS, dal prokurátorce anděla a svíčku

Aktualizováno

Zatímco ostatní obžalovaní v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) nacházeli pro švýcarskou prokuraturu jen slova ostré kritiky, bývalý spolumajitel firmy Antonín Koláček věnoval ve čtvrtek během svého závěrečného slova hlavní prokurátorce zdobenou svíčku a porcelánovou sošku anděla. Na závěr svého vystoupení před soudem v Bellinzoně prohlásil, že je připraven na jakékoli rozhodnutí soudu. Rozsudek má být vynesen 10. října.

Foto: Milan Malíček, Právo

Antonín Koláček, bývalý spolumajitel Mostecké uhelné společnosti

Článek

"Já, protože potřebuju niterně žít v rovnováze, bych rád vyjádřil úctu paní (prokurátorce) Grazielle de Falco (Haldemannové) a úctu k právu mýlit se," řekl Koláček, který po roce 2003 opouštěl svět byznysu a v posledních letech se zaměřuje na nejrůznější duchovní nauky.

"V dobách, kdy to bylo pro mě těžké, kdy má mysl plula v temnotách a nebylo úplně jasné, odkud přichází nepřítel, kdo se přetvařuje a kdo mluví pravdu, tak mi pomáhal tento anděl jako nositel čistého vědomí," řekl Koláček.

K překvapení soudu se pak zvedl z lavice obžalovaných, přešel k Haldemannové, předal jí svíčku a anděla a dlouze a hluboce se jí uklonil. "Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný," řekl prokurátorce, která byla zjevně vyvedena z míry.

Ostatní obžalovaní ostře kritizovali přístup prokuratury a údajnou zmatenost spisu obžaloby a Jiří Diviš dokonce přirovnal prostředky švýcarské prokuratury k jednání komunistických prokurátorů v 50. letech.

Na meditace do Nepálu

Koláček později řekl novinářům, že pociťoval jistou nervozitu, ale pak cítil, že prokurátorka jeho dar "přijala s otevřenou náručí". "Trošku jsem byl nervózní, ale v srdci mám hluboký klid a mír. Akorát to tělo už je unavené," řekl po skončení několikatýdenního soudního jednání.

"Já v této chvíli mohu a potřebuju říci, že cítím velký vnitřní klid. Jsem plně smířen se vším, co se dělo, a plně připraven na vše, co se bude dít," ukončil Koláček svou řeč, která uzavřela přelíčení.

"Jsem připraven na jakékoli rozhodnutí," prohlásil. Připustil, že rozsudek bude pro něj "hodně důležitou částí života". "Všechno v mém životě se promění. Ať bude verdikt jakýkoli, změna nastane v každém případě... Půjde o to, kde budu trávit čas a čemu budu věnovat svoji energii," dodal.

Nyní se chystá 15. srpna na meditace do Nepálu a potom v září na svatbu dcery. A pak už bude 10. října a vyhlášení rozsudku, řekl novinářům s tím, že nejspíš hodlá do Bellinzony na vynesení verdiktu přijet.

Rozsudek v říjnu

Proces ve Švýcarsku začal 13. května a vynesení rozsudku se podle soudce plánuje právě na 10. října. Tento týden prokuratura navrhla Antonínu Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Petru Krausovi, Jiřímu Divišovi a Oldřichu Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně a vysoké peněžní pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku.

Pro Belgičana Jacquesa de Grootea žaloba žádala dva roky vězení podmíněně.

Všichni obžalovaní požádali o zproštění viny ve všech bodech a o uvolnění prostředků zablokovaných ve Švýcarsku. Švýcarské úřady jim - stejně jako již zesnulému Luboši Měkotovi - zablokovaly peníze, akcie a další aktiva v hodnotě asi 660 miliónů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Belgičan vypovídal v kauze MUS

Belgický obchodník Jacques de Groote, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), začal...

Výběr článků

Načítám