Hlavní obsah

Exmanažeři MUS žádají švýcarský soud o zproštění viny

Bellinzona

Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) ve středu požádali soud ve švýcarské Bellinzoně o zproštění viny ve všech bodech obžaloby, uvolnění zablokovaných peněz a náhradu soudních výloh. Oznámili to po skončení závěrečných řečí obhajoby jejich advokáti.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Obžalovaný Petr Kraus (vpravo) přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně.

Článek

Všichni obžalovaní prostřednictvím svých obhájců požádali soud o zproštění viny ve všech bodech. Chtějí také nahradit soudní výlohy i náklady na advokáty. O tyto náklady by se podle nich měly podělit švýcarská prokuratura a společnost Czech Coal Services, která se připojila k žalobě jako poškozená strana.

Obžalovaní také žádají, aby soud odmítl veškeré požadavky této společnosti sdružující následující majitele MUS, Pavla Tykače, Vasila Bobelu a Petra Pudila. Požadují i náhradu za způsobenou osobní újmu. Její výši ponechávají na uvážení soudu.

Koláček, Čmejla, Diviš a Klimecký chtějí, aby soud ihned uvolnil prostředky, které jim byly zablokovány během vyšetřování ve Švýcarsku. Švýcarské úřady jim - stejně jako již zesnulému Luboši Měkotovi - zablokovaly peníze, akcie a další aktiva v hodnotě asi 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun).

Hrozí jim vězení

V pondělí prokuratura navrhla Antonínu Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Petru Krausovi, Jiřímu Divišovi a Oldřichu Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně a vysoké peněžní pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Pro šestaosmdesátiletého Belgičana Jacquesa de Grootea žaloba žádala dva roky vězení podmíněně.

Středečními návrhy obžalovaných skončily závěrečné řeči obhajoby. Ve čtvrtek bude následovat replika obžaloby, po které může ještě reagovat obhajoba - už naposled. Přelíčení uzavřou závěrečné řeči obžalovaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám