Hlavní obsah

Belgický král se vzdal trůnu ve prospěch svého syna

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgický král Albert II. ve středu rezignoval. Monarcha to ohlásil v mimořádném vystoupení v televizi a rozhlase. Abdikuje na státní svátek 21. července.

Foto: ČTK/AP

Belgický král Albert II. s chotí Paolou

Článek

„Je na čase předat pochodeň další generaci,” prohlásil král. Odchod zdůvodnil svým chatrným zdravím.

Devětasedmdesátiletý Albert předá trůn svému nejstaršímu synovi, korunnímu princi Philippeovi. „Je dobře připraven,” řekl na jeho adresu monarcha.

Král se už v průběhu dne setkal s vládními ministry, aby je informoval o svém rozhodnutí, uvedla belgická televize.

Foto: ČTK/AP

Princ Philippe s manželkou Mathilde a dětmi

Jsem jeho nemanželská dcera, hlásí se umělkyně

Král Albert II. se ocitl v pozornosti světového tisku před pár týdny, když ho 45letá umělkyně Delphine Boëlová vyzvala, aby soudu poskytl svoji DNA, jelikož je přesvědčena, že je jeho dcerou. Král ale před soud nemusí, což ale není případ prince Philippa a princezny Astrid, kterým byla výzva také předložena.

Boëlová je úředně dcera potomka rodiny průmyslníků Jacquese Boëla a baronky Sybille de Selys Longchamps. Otec ji údajně letos v lednu vyloučil z podílu na dědictví rodinného majetku odhadovaného na 760 miliónů eur.

O příbuzenství Boëlové s králem se psalo poprvé v roce 1999. Král měl s baronkou Sybille údajně románek v 60. letech ještě před svým nástupem na trůn. Monarcha údajně přiznal, že jeho sňatek s italskou šlechtičnou Donnou Paolou Ruffo di Calabria prošel před několika desetiletími krizí, o levobočkovi se ale nikdy nezmínil.

Trůnu se vzdala i nizozemská královna

Albertova abdikace následuje jen dva měsíce poté, co v sousedním Nizozemsku předala královské žezlo královna Beatrix svému synovi Willemu-Alexanderovi. Panovnici k tomu vedlo přesvědčení, že je třeba, aby zemi vedli mladší.

Král Albert II. se narodil 6. června 1934. Na trůn usedl v srpnu 1993 po náhlé smrti svého staršího a bezdětného bratra, který jako král Baudouin I. vládl zemi 42 let.
To, že se stal králem, Belgičany tehdy dost překvapilo. Léta byli totiž neoficiálně připravováni na to, že korunu zdědí Baudouinův synovec a Albertův nejstarší syn, princ Philippe.
Princ Philippe, vévoda Brabantský, se narodil 15. dubna 1960 na zámku Belvedére u Lakenu v Belgii. Studoval mimo jiné v Oxfordu a Stanfordu, kde absolvoval politické vědy. Složil také několik zkoušek na vojenské akademii. Má kvalifikaci stíhacího pilota, v roce 2004 získal licenci pilota vrtulníku a od roku 2010 je viceadmirálem ozbrojených sil.
Vzal si belgickou terapeutku a psycholožku Mathildu d'Udekem d'Acoz (1973). Má s ní čtyři děti: dvě dcery, Elisabeth a Eléonoru, a dva syny, Gabriela a Emmanuela.
Princ je známý svojí plachostí a belgický tisk si v minulosti vznášel otázku, zda by nebylo lepší ho v nástupnictví přeskočit a posadit na trůn jeho dceru Elisabeth, bude-li už v dané chvíli schopná vládnout.
V průzkumu provedeném v květnu letošního roku se pouze 25 procent dotázaných domnívalo, že Philippe je připraven vykonávat královskou funkci. Převážně Vlámové mu vytýkají, že je nudný a upjatý a chybí mu srdečnost a rozšafnost jeho otce.
Princ rád čte a pravidelně sportuje.
zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám