Hlavní obsah

Transplantace kostní dřeně zbavila dva muže viru HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva pacienti nakažení virem HIV nepotřebují léky proti této nemoci poté, co jim byla transplantována kostní dřeň. Jeden už léky nebere 15 týdnů, přesto v krvi stopy po viru nemá, uvedli lékaři z americké nemocnice Brigham And Women´s Hospital. Podle nich je však ještě příliš brzo hovořit o tom, že se vyléčili. Uvedli to na mezinárodní konferenci společnosti věnující se AIDS.

Foto: Profimedia.cz

Kostní dřeň na záběru pořízeném elektronovým mikroskopem

Článek

Oba muži, jejichž identita nebyla zveřejněna, žili s virem HIV asi třicet let. U obou se objevil lymfom, tedy rakovina mízních uzlin a lymfatické tkáně, která si vyžádala transplantaci kostní dřeně. Po ní se u jednoho neobjevily stopy po viru HIV v krvi dva roky a u druhého čtyři. Lékaři jim proto přestali podávat léky proti retrovirům. Jeden z pacientů je nebere 15 týdnů a druhý sedm.

Lékař z týmu nemocnice Timothy Henrich řekl BBC, že výsledky jsou povzbudivé, ale dodal, že ještě neprezentují léčbu. Pacienty je potřeba dále sledovat: „Jestliže se virus neobjeví rok nebo dva po ukončení léčby, je šance, že by se virus vrátil, velmi nízká.“

Kostní dřeň, kde se vytvářejí červené krvinky, je považována za jeden z rezervoárů viru HIV. Podle lékařů nově transplantovanou dřeň ochránily před nákazou léky proti retrovirům. Postupně ale nová dřeň zlikvidovala původní.

Henrich upozorňuje, že virus se může také ukrývat v mozkové tkáni a v trávicím traktu, přesto výsledky naznačují možnost léčby.

Prvním případem člověka, který se zbavil nákazy virem HIV, je Timothy Brown, jemuž transplantovali kostní dřeň od dárce, který byl rezistentní proti HIV. [celá zpráva]

Dalším případem je novorozenec z Mississippi, který byl hned po narození léčen vysokými dávkami léků proti retroviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám