Hlavní obsah

Dav Ukrajinců zaútočil na strážnici, policisté jsou podezřelí ze znásilnění

Kyjev

Rozlícený dav více než tisícovky lidí napadl policejní služebnu v okresním městečku Vradijivka na jihu Ukrajiny kvůli podezření, že dva policisté se podíleli na skupinovém znásilnění mladé ženy. Ta byla navíc surově zbita a je v nemocnici s frakturou lebky.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská policie. Ilustrační foto

Článek

Lidé zaútočili na služebnu, když v okně zahlédli jednoho z podezřelých policistů, který zůstal na svobodě, protože měl alibi. Nejdřív na strážnici házeli kameny, potom se snažili vylomit dveře. Policisté použili pepřový sprej a pak i střelné zbraně. Jeden z demonstrantů byl zasažen a skončil v nemocnici. Situaci uklidnil až příjezd policejního generála s posilami.

Devětadvacetiletá oběť znásilnění leží v nemocnici s několika zlomeninami lebky, množstvím modřin po celém těle a řeznými ranami v obličeji. Vypověděla, že ji znásilnili dva policejní důstojníci s pomocí místního taxikáře, kteří ji zavlekli do lesa a celou dobu bili.

„Škrtili mě, mlátili mě, nadávali mi, pak ze mne strhali šaty,” vypověděla před kamerou potlučená žena. Hlavní násilník ji pak pohlavně zneužil a nabídl druhému policistovi, který učinil totéž. Taxikář prý odmítl.

Jeden z policistů a taxikář byli zatčeni, druhý důstojník - podle oběti hlavní strůjce zločinu - však zůstal na svobodě, protože měl pro danou dobu alibi, měl službu na strážnici. Mezi lidmi se povídá, že nad ním drží ochrannou ruku jeho kmotr, vysoce postavený činitel ministerstva vnitra. Druhý podezřelý je údajně příbuzným okresního prokurátora.

Nepokoje ve Vradijivce přiměly ministra vnitra k sesazení místního policejního velitele i okresního náčelníka, protože o dění nepodali úplné informace, jakož i k vyslání expertů, kteří mají zajistit „objektivní a nestranné” vyšetřování místních událostí. Ministerstvo současně vyzvalo obyvatele, aby nepodléhali „provokacím” opozičních politiků, které na rozdíl od běžných občanů chrání před odpovědností vůči zákonům imunita.

Nynější vření připomíná obdobný loňský případ ze stejného regionu, kdy tři prominentní mladíci znásilnili devatenáctiletou dívku, kterou se pak pokoušeli zabít a její tělo spálit. O dva týdny později dívka zraněním podlehla. Úřady nejprve nechaly podezřelé s vlivnými známostmi na svobodě. K zákroku je přiměly až celostátní protesty Ukrajinců.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám