Hlavní obsah

Ředitel vatikánské banky a jeho zástupce rezignovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Kvůli pokračujícím skandálům okolo vatikánské banky odstoupili v pondělí její ředitel a jeho náměstek. Uvedla to BBC. Odešli tři dny poté, co byl zadržen salernský biskup Nunzio Scarano kvůli pokusu přesunout do banky ilegálně 20 miliónů eur.

Foto: Francesco Pecoraro, ČTK/AP

Zadržení Nunzia Scarana předcházelo rezignaci vedení Vatikánské banky.

Článek

Z vedení vatikánské banky odešli Paolo Cipriani a Massimo Tulli. Udělali to „v zájmu instituce a Svatého stolce,“ uvedl Vatikán.

Scarano byl zadržen pátek spolu s italským tajným agentem Giovannim Mariou Zitou a brokerem Giovannim Carenziem. [celá zpráva]

Jednašedesátiletý Scarano dlouho pracoval ve vatikánském odboru APSA (Úřad dědictví apoštolského stolce) a byl delší dobu sledován kvůli podivným machinacím, kdy bankou opakovaně procházely dárcovské šeky označené jako dary církvi. Snažil se do země tajně propašovat dvacet miliónů eur.

Ciprianiho nyní nahradí Ernst von Freyberg, který je nyní prezidentem banky. Toho po skandálech jmenoval začátkem roku do funkce jako svého muže odstupující papež Benedikt XVI., který se také pokoušel vyřešit problém se skandály okolo banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám