Hlavní obsah

Žalobci chtějí pro exmanažery Mostecké uhelné pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švýcarská prokuratura žádá pro exmanažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) pět let vězení nepodmíněně a vysoké peněžité tresty. Prokurátor Gérard Sautebin v pondělí také oznámil, že z peněz zadržených obžalovaným má být odškodněna společnost MUS a český stát.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Antonín Koláček

Článek

V případě MUS jde o 276 miliónů švýcarských franků (5,8 miliardy korun), český stát by měl dostat téměř 150 miliónů švýcarských franků (3,2 miliardy korun). Zbytek by měl propadnout Švýcarsku.

Prokuratura žádá pro Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause pět let vězení nepodmíněně. Šestaosmdesátiletému Belgičanovi Jacquesu de Grooteovi navrhla prokuratura dva roky vězení podmíněně a pokutu 200 000 švýcarských franků (4,2 miliony korun). Koláček by měl zaplatit pokutu 1,5 miliónů franků (skoro 32 miliónů korun, Diviš 750 000, Čmejla milión, Kraus 600 000 švýcarských franků a Klimecký 300 000. Všichni obžalovaní mají platit i poměrně vysoké soudní výlohy.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Jiří Diviš

Všichni jsou podle prokuratury vinni praním špinavých peněz, podvody a porušením povinnosti při správě cizího majetku. Na posledním provinění se podle obžaloby Čmejla a Kraus podíleli jako spoluviníci.

Získali 26 miliard korun

Obžalovaní svou údajnou trestnou činností nabyli celkem asi 1,23 miliardy švýcarských franků (skoro 26 miliard korun). Jejich jedinou motivací bylo osobní obohacení a jednali bez nejmenších výčitek svědomí, zdůraznil prokurátor.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Obžalovaný Petr Kraus

Přitěžující okolností je podle něj i to, že šlo o zcela záměrnou a plánovanou činnost, která trvala dlouho - nejméně od roku 1997 do roku 2007. V očích prokuratury obžalovaným přitížilo, že naprosto nespolupracovali, nepodávali žádná vysvětlení, neodpovídali na otázky soudu a obžaloby a svým chováním bránili vyšetřování

Klimecký v Bellinzoně, kde se soud koná, není kvůli tomu, že má nemocnou ženu a údajně nemá peníze. Tribunál už v květnu při úvodním jednání zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám