Hlavní obsah

Papež musí „uklidit v domě“, míní kardinál

DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papeže Františka podpořil v jeho úsilí o očistu církve vlivný italský kardinál Velasio de Paolis, když pro list Il Messaggero řekl, že František musí „uklidit v domě“.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František

Článek

„Je dobře, že papež trvá na tom, že se jeho reforma týká všech, věřících i nevěřících, laiků i kněží, včetně kardinálů,“ dodal.

K papežovým snahám o očistu ve Vatikánské bance řekl, že „František není naivní. Ví, že církev musí mít nějaké bohatství, aby mohla pomáhat těm, kteří ho nemají“.

Od té doby, kdy konkláve v březnu zvolilo argentinského kardinála Jorgeho Maria Bergoglia papežem, učinil několik rozhodnutí, která Vatikán – zvyklý na pompéznost tohoto úřadu – zaskočila – žije v obyčejném apartmá ve vatikánském hotelu a s výjimkou náboženských obřadů nosí jen bílou reverendu.

V pátek italské úřady kvůli podezření z korupce a podvodů ve Vatikánské bance zatkly biskupa Nunzia Scarana, bývalého pracovníka tajných služeb Giovanniho Mariu Zita a makléře Giovanniho Carinza. [celá zpráva]

Podle prokuratury Scarano zaplatil Zitovi 400 tisíc eur, aby dopravil italským vládním letadlem ze Švýcarska do Itálie dvacet miliónů eur, jež patřily biskupovu příteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám