Hlavní obsah

Precedens na Slovensku: v romské osadě musí zbourat nelegální dům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Vedení slovenské obce Krásnohorské Podhradie nařídilo zbourání nelegálně postaveného domu v romské osadě. Dům totiž stojí na soukromém pozemku a byl postaven bez povolení jeho majitelů. Jedním z nich je i šéf slovenských extremistů Marian Kotleba.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava)

Část pozemku patří Marianu Kotlebovi (v zeleném svetru).

Článek

Rozhodnutí obce se může stát precedentem pro další černé stavby postavené v různých částech Slovenska. Romská osada pod hradem Krásna Hôrka je zčásti postavena na pozemcích soukromých vlastníků, kteří se již léta nemohou dostat ke svému majetku.

Jedním z nich je také Štefan Szaniszló, který daroval část svého pozemku Kotlebovi. Ten před rokem slíbil, že území „vyčistí“ a zasadí se, aby byly nelegální stavby zbourány. Šéf extremistů tehdy osobně navštívil romskou osadu za silné asistence policie a vyměřil si svůj pozemek.

Rodina Darvašových bydlí v domě téměř 17 let a požádala o dodatečnou legalizaci stavby. Obec však její žádost zamítla a nařídila dům zbourat. „Napadnu toto rozhodnutí. Nedopustím, aby to zbourali,“ uvedl Štefan Darvaš pro Slovenský rozhlas. Právní pomoc mu údajně nabídlo Evropské centrum pro práva Romů se sídlem v Budapešti.

Poměry v obci Krásnohorské Podhradie se vyhrotily po loňském požáru místního hradu. Požár totiž nechtěně založili dva kluci z osady, kteří si pod hradem chtěli zapálit cigaretu. Hrad je od loňského března uzavřen a místní podnikatelé přišli o zisky z turistiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám