Hlavní obsah

V rámci vyšetřování skandálu ve Vatikánské bance zatkli biskupa

Vatikán

Italská policie zatkla salernského biskupa Nunzia Scarana, člena italských tajných služeb a finančního zprostředkovatele, kteří jsou podezřelí z podvodů a korupce. Vyšetřování souvisí se skandály vatikánské banky, která je podezřelá z praní špinavých peněz a daňových úniků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vatikánská banka čelí podezření z daňových únikůVideo: Reuters

 
Článek

Zadržená trojice je podezřelá, že se do Itálie pokusila tajně propašovat 20 miliónů eur. Scarano je vyšetřován kvůli podezřelým finančním transakcím zahrnujícím opakované využití šeků Vatikánské banky, které deklaroval jako církevní dary.

Banka čelí skandálům, loni byl odvolán její šéf a tento týden papež František ustavil komisi, která má vyšetřit skandály okolo banky, známé jako Institut pro religiózní činnost. Už předtím jmenoval svého zástupce do managementu. [celá zpráva]

Banka, jejíž služby veřejnost běžně nemůže využívat, spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Italská centrální banka se navíc domnívá, že v ní někteří Italové ukrývají své příjmy před zdaněním.

Banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Má 114 zaměstnanců a majetek v řádu 7,1 miliardy dolarů. Spravuje 19 000 účtů patřících většinou zaměstnancům Vatikánu, charitám, kněžím a jeptiškám. Banka byla hlavním akcionářem italské Banky Ambrosiano, která zkrachovala v roce 1982 se ztrátou třech miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám