Hlavní obsah

EU schválila rozpočet na sedm let, bude jednat o bankovní unii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Země EU schválily dlouhodobý rozpočet, budou jednat o bankovní unii Šéfové zemí Evropské unie v noci na pátek vyřešili neshody kolem sedmiletého rozpočtu EU, ke kterému měl výhrady britský premiér David Cameron. Schválili také osm miliard eur na podporu zaměstnanosti mládeže.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Odstupující český premiér Petr Nečas po příjezdu na summit EU v Bruselu.

Článek

Evropská komise, Evropský parlament a členské státy se na dlouhodobém rozpočtu EU na roky 2014 až 2020 dohodly těsně před summitem ve čtvrtek dopoledne po několika měsících vyjednávání. Britský premiér David Cameron, který je doma pod tlakem protievropského křídla své Konzervativní strany, ale na úvod schůzky zdůraznil, že dosažený kompromis nesmí ohrozit tradiční každoroční britský rabat z unijní pokladny. To popudilo Francii a Itálii, které při zachování britského zvýhodnění budou muset uhradit chybějící částku.

Ústupek Londýnu

Podle prezidenta EU Hermana Van Rompuye ale všechny země nakonec dohodu o dlouhodobém rozpočtu podpořily. Summit dosáhl v tomto směru úplné shody, řekl Van Rompuy s tím, že na rabatu se nic nezměnilo a bude se postupovat jako při minulém rozpočtu.

Dosažený kompromis nicméně není úplně jasný a podle českého premiéra Petra Nečase jde o „typicky evropský přístup”. „Byla to debata o britském rabatu..., aby byli spokojeni všichni klíčoví hráči. To znamená, aby rabat zůstal, ale přitom jeho existence zůstala otevřenou otázkou. ”

Toto zvýhodnění v 80. letech dojednala tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová a má Londýnu vynahradit to, že dostává méně peněz v rámci společné zemědělské politiky. Podle Britů hrozilo, že by rabat mohl být omezen novým způsobem financování rozvoje venkova v nových členských státech.

Evropští lídři se také shodli na větší podpoře zaměstnanosti mládeže. Již v březnu rozhodli, že vyčlení na tento účel šest miliard eur (157 miliard korun) během následujících sedmi let. Nyní se dohodli, že těchto šest miliard bude vydáno již v příštích dvou letech a mohou být uvolněny další dvě miliardy eur.

Jednání o bankovní unii

V pátek se bude jednat o přípravě bankovní unie a o datu zahájení přístupových rozhovorů se Srbskem. Podle návrhu závěrů by měl být rámec pro jednání přijat na prosincovém summitu EU a první kolo vstupních rozhovorů by mělo být v lednu příštího roku. Česko také bude chtít dojednat podmínky poskytnutí pomoci pro oblasti postižené záplavami.

„Budeme se bavit o prohlubování hospodářské a měnové unie, to znamená o dalším vývoji evropské integrace,” řekl Nečas k dnešnímu programu po skončení prvního dne jednání. „My jsme vždycky říkali, že tato věc si zaslouží větší diskuzi, že není kam spěchat. Takže možná bude jenom vyhodnocen stávající stav,” dodal.

Účastníci summitu budou v rámci debaty o bankovní unii mluvit o přípravách společného bankovního dozoru a nových pravidel pro kapitálovou přiměřenost bank. Těsně před summitem se podařilo ministrům financí EU po dlouhých jednáních dosáhnout dohody o společných pravidlech pro řešení bankovních krizí, včetně způsobu úhrady ztrát zkrachovalých bank. Tento mechanismus je jedním ze základních kamenů bankovní unie.

Námětem debat bude i posilování konkurenceschopnosti unijních států.

Summit také uvítá Chorvatsko, které se 1. července stane 28. členskou zemí EU, a ocení Lotyšsko, které splnilo potřebná ekonomická kritéria a začne od příštího roku platit eurem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám