Hlavní obsah

Německý prezident Zemana varoval před vytvářením druhé vládní moci v ČR

Berlín
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman ve středu zavítal do Německa. Mimo jiné se v Berlíně zúčastnil slavnostního oběda pořádaného jeho protějškem Joachimem Gauckem. Úřad spolkového prezidenta zveřejnil na svém webu text Gauckova projevu k Zemanovi. Proslov mezi řádky obsahuje kritiku v souvislosti s nynější přestavbou české vlády.

Foto: ČTK/AP

Německý prezident Joachim Gauck přivítal hlavu ČR Miloše Zemana na zámku Bellevue.

Článek

Hlava Německa uvedla, že prezident by neměl být druhou vládní mocí v zemi. Zeman se v současnosti snaží jmenovat úřednickou vládu navzdory odporu parlamentní většiny.

I když nešlo ze strany Gaucka o přímou kritiku, ta je při slavnostních příležitostech na veřejnosti v diplomacii naprosto nemyslitelná, už jen slovní narážky v projevu a otření se o dané téma je vyjádřením nesouhlasu a kritiky.

Česká televize ale s odkazem na diplomatické zdroje uvedla, že Gauck nakonec projev pronesl v pozměněné verzi s „obroušenějšími hranami”. Také prezident Zeman odmítl, že by ho hlava Německa za jeho postup při vládní krizi vyplísnila. [celá zpráva]

Varoval před druhou vládní mocí

Podle Gaucka má Zeman jako první občany zvolený prezident České republiky „vzrušující a současně obtížnou úlohu definovat roli prezidenta v souladu s jeho přímým mandátem – aniž by se přitom vytvářela druhá vládní moc“.

V neklidných časech by proto podle Gaucka měl působit jako moderátor a usmiřovatel, uvedla ČTK.

„Právě v neklidných politických dobách by měl prezident působit jako moderátor a usmiřovatel. K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ,“ řekl Gauck svému hostovi, který dnes zamířil do Berlína na svou první návštěvu Německa ve funkci českého prezidenta.

„Věřím, že se vám podaří s prozíravostí a v těsné spolupráci s českým parlamentem najít nějaký kompromis,“ poznamenal také Gauck s tím, že řešení politické krize v ČR bedlivě sleduje i německá veřejnost.

Rusnok hledá ministry

Miloš Zeman pověřil po demisi předsedy vlády Petra Nečase (ODS) sestavením vlády ekonoma Jiřího Rusnoka. Dosavadní vládní koalice, která má v Poslanecké sněmovně většinu, ale dala najevo, že úřednická vláda nebude mít v dolní komoře parlamentu podporu.

Podporu Rusnokově vládě, která má podle Zemanových představ dovést zemi k předčasným volbám na podzim, ale stále zvažuje strana LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake.

Reklama

Výběr článků

Načítám