Hlavní obsah

Snowden uvízl v Moskvě kvůli neplatnému pasu

– Moskva • Aktualizováno

Bývalý konzultant amerických špionážních služeb Edward Snowden, stíhaný v USA za vyzrazení tajných informací, se podle ruských médií na moskevském letišti dostal do potíží, protože nemá platný pas. Nemůže vstoupit ani na ruské území, ani se registrovat k dalšímu letu do zámoří. Může mu ale vypršet i tranzitní vízum platné na tři dny, uvedl list USA Today.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Platnost amerického pasu mu americké úřady v pátek zrušily a jiný doklad nemá, uvedla agentura Interfax. Zůstává proto v tranzitním prostoru. Nemůže nastoupit další cestu do Havany a nemůže ani vstoupit na ruské území, protože by musel projít pasovou kontrolou.

Snowden si přitom koupil letenku do Havany na 24. i 25. června. [celá zpráva]

„Tranzitní cestující, kteří mají letenku a nutné dokumenty pro vstup do cílové země, mohou dostat ruské tranzitní vízum,“ řekl další zdroj ruské agentuře RIA Novosti.

Původně se uvádělo, že v neděli přiletěl Snowden s ekvádorským uprchlickým pasem, který dostal ještě v Číně. Ekvádor potvrdil, že Američan požádal o azyl. Pokud tomu tak není, ukazuje to, že se Čína snažila Snowdena co nejrychleji zbavit, aby nemusela čelit tlaku na jeho vydání.

Proti vydání Snowdena do USA se v úterý postavil i ruský prezident Vladimir Putin. Neochotu vydat stíhaného muže americké spravedlnosti odůvodnil faktem, že mezi Ruskem a USA neexistuje dohoda o vzájemném vydávání osob. Současně ale uvedl, že čím dříve Snowden odletí, tím lépe. [celá zpráva]

Rusko si zjistí fakta

Rada federace, horní komora ruského parlamentu, vytvořila speciální pracovní skupinu, která má konfliktní informace o Snowdenově osudu vyjasnit. "Snowden se dostal do kouta. Naší povinností je zjistit fakta a výsledky předložit parlamentu," řekl  čeljabinský zákonodárce Ruslan Gattarov. Předsedkyně horní sněmovny Valentina Matvijenková jeho návrh podpořila a nařídila, aby se pracovní skupina pustila do práce.

Podporu má Snowden i v ruské Státní dumě, dolní parlamentní komoře. Předseda jejího zahraničního výboru Alexej Puškov dnes Američana na útěku označil za "bojovníka proti systému" a "nového disidenta".

Ekvádor může s udělením azylu váhat

Někteří američtí činitelé Putinovo vyjádření podle listu The New York Times vyhodnotili jako pozitivní signál. Údajně očekávají, že Rusko Snowdena nakonec pošle do třetí země, která ho pak vydá Spojeným státům.

Ekvádor, který Snowden požádal o azyl, má podle amerického listu mnoho důvodů svůj postoj pečlivě zvážit. Objem jeho vývozu do USA, zejména růží, tuňáků a mražené brokolice, není zanedbatelný.

Ekvádor je podle The New York Times jediná latinskoamerická země, která v obchodu s USA využívá preferenční doložku. Díky ní se loni příjmy ekvádorské státní pokladny zvýšily o 429 miliónů dolarů (8,5 miliardy korun). Její platnost koncem července vyprší, pokud ji americký Kongres neprodlouží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám