Hlavní obsah

Soud s uhlobarony: Švýcarský expert zpochybnil klíčovou operaci

Bellinzona

Ve švýcarské Bellinzoně pokračoval v úterý soud s ex-manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) výslechem finančního experta tamní policie. Finanční expert Jean-Claude Gsponer přitom ve své výpovědi zpochybnil obchodní smysluplnost vyvedení 150 miliónů dolarů z důlní společnosti, tedy klíčové operace, kolem které se celá kauza divoké privatizace MUS točí.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Obžalovaný Marek Čmejla (vlevo) přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně,

Článek

Zmíněných 150 miliónů dolarů (tehdy 5,76 miliard korun) mezi lety 1998 až 2002 převedlo vedení MUS do dceřiné společnosti Portoinvest, která byla založena v Lichtenštejnsku. Oficiálně mělo jít o pojistku proti fluktuacím kurzu koruny a o snahu ušetřit firmě na daních uložením peněz v daňovém ráji.

Podle obžaloby byly ale ve skutečnosti tyto peníze použity na splacení 2,5 miliard korun, za které předtím manažeři dolů skoupili majoritní balík akcií. Zbytek z vyvedených peněz pak skupina podle švýcarských úřadů použila na nákup minoritního balíku akcií od českého státu za 650 miliónů a také na uplácení klíčových státních úředníků, díky nimž tento prodej tehdejší kabinet odsouhlasil.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Jiří Diviš před zasedáním soudu v Bellinzoně

Ve Švýcarsku jsou z podvodů, praní špinavých peněz a korupce obžalováni Antonín Koláček, Jiří Diviš, Marek Čmejla, Petr Kraus, Belgičan Jacques de Groote a Oldřich Klimecký, který je však nepřítomen.

Expert byl překvapen dolary 

Gsponer dnes u soudu řekl, že je velmi neobvyklé investovat tak velkou částku v dolarech, když MUS žádné závazky v dolarech neměla. Navíc šlo o velmi vysokou částku, která tehdy tvořila asi 60 procent kapitálu MUS.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Obžalovaný Petr Kraus (vpravo) přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně.

Přestože mělo jít o pojistku proti fluktuaci měn, MUS na této transakci prodělala při prodeji dceřiné společnosti Portoinvest v srpnu 2003 kvůli tehdejšímu poklesu dolaru asi 818 miliónů korun. Podle experta také nedává smysl kvůli pojistce proti fluktuacím kurzu vytvářet tak složitou konstrukci. „Mohli si prostě otevřít dolarový účet v Praze,“ řekl Gsponer.

Obhájci Marka Čmejly a Petra Krause také požádali soud o vrácení písemných prohlášení, ve kterých tito obžalovaní líčí své působení kolem MUS. Soudce zařazení těchto prohlášení do spisu dnes odmítl a advokáti svou žádost zdůvodnili tím, že pokud by prohlášení - byť nepoužitá při líčení - zůstala u švýcarského soudu, mohl by se jejich obsah donést do České republiky. Obžalovaní již dříve odmítli ústně vypovídat v obavě, že by je výpověď mohla poškodit při vyšetřování v ČR. Líčení pokračuje zítra výslechem druhého svědka.

Reklama

Výběr článků

Načítám