Hlavní obsah

Teroristé měli v Německu útočit modely letadel

– Berlín • Aktualizováno

Německá policie v úterý ráno prohledala několik bytů a objektů ve spolkových zemích Bavorsko, Bádensko-Württembersko a Sasko. Podle rozhlasové stanice SWR Info podezřívá dvojici islamistů tuniského původu, že plánovali teroristický útok, možná s využitím na dálku ovládaných modelů letadel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Státní zastupitelství v Karlsruhe agentuře DPA potvrdilo, že bylo zahájeno vyšetřování kvůli podezření z ohrožení státu. Uvedlo, že podezřelí si pravděpodobně cíleně opatřovali informace a předměty k provedení útoků s pomocí výbušniny a modelů letadel. Muži ale nejsou podezřelí z členství nebo podpory teroristické organizace.

Zhruba 90 policistů prohledalo devět objektů v Bádensku-Württembersku a Bavorsku, většinou ve Stuttgartu a v Mnichově. Další domovní prohlídky provedli v Sasku a také v Belgii.

Ve Fellbachu nedaleko Stuttgartu byl zadržen jeden muž. Oficiálně zatčen však nebyl nikdo, uvedla mluvčí spolkového státního zastupitelství. Policie prý zabavila mimo jiné technické zařízení a příslušné podklady. Dvojice podezřelých mužů se údajně zná, ale vyšetřováni jsou zvlášť.

Stuttgartské státní zastupitelství vyšetřuje dalších pět lidí pro podezření z praní špinavých peněz a také z přípravy závažného násilného činu ohrožujícího stát. Čtyři osoby jsou podezřelé z financování "svaté války".

Frankfurtská prokuratura zase prověřuje podezření na praní špinavých peněz za účelem podpory svaté války.

Předloni chystal útok na washingtonský Kapitol a Pentagon s pomocí dálkově ovládaných a výbušninou naplněných modelů letadel Američan Rezwan Ferdaus. Loni mu za to soud vyměřil trest 17 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám