Hlavní obsah

Švýcarský soud znovu spojil proces s exmanažery MUS

– Bellinzona

U soudu ve švýcarské Bellinzoně v pondělí pokračoval proces s bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) obžalovanými v zemi pod Alpami z praní špinavých peněz, podvodů a z korupce. Soud přitom spojil zpátky dohromady obě části procesu, který v květnu na úvod líčení rozdělil kvůli neúčasti některých obviněných.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Antonín Koláček (uprostřed) s právníky Pavlem Kavínkem (vpravo) a Michaelem Mrazem před soudem ve švýcarské Bellinzoně 24. června 2013

Článek

Do soudní síně tehdy přišli jen Marek Čmejla, Jiří Diviš a Petr Kraus a soud proto pokračoval v líčení s nimi a zbývající tři pozval na 10. června. Tehdy přišli Antonín Koláček a šestaosmdesátiletý Belgičan Jacques de Groote. Tribunál už na úvod zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

V pondělí byli v Bellinzoně Koláček, de Groote, Čmejla, Diviš i Kraus, ale stejně jako minule opět nedorazil Oldřich Klimecký. Tehdy se omluvil kvůli nemoci manželky a kvůli tomu, že nemá na pobyt ve Švýcarsku peníze. Obhájci Diviše, Krause a Čmejly v pondělí postup soudu v tomto směru zprvu ostře kritizovali, ale proti sloučení nakonec nic nenamítali.

„Soud nařizuje spojení obou procedur,“ prohlásil předseda tribunálu Jean-Luc Bacher. Znamená to, že u líčení musí být nyní všichni obžalovaní a všechny procedury se už nemusí opakovat dvakrát. Ve středu budou předvoláni poprvé svědci.

Koláčkovo prohlášení soud nepřijal

Bacher nicméně odmítl přijmout písemné prohlášení, ve kterém Antonín Koláček líčí své působení kolem MUS. „Celý minulý víkend a v pondělí a úterý jsem sepisoval své prohlášení a v pátek bylo doručeno v češtině a francouzštině švýcarskému soudu,“ řekl Koláček, který při minulém líčení odmítl odpovídat na konkrétní otázky týkající se kauzy. [celá zpráva]

Soudce Bacher řekl, že se mohl vyjádřit při výslechu před dvěma týdny. Dodal, že Koláček může své argumenty předestřít při závěrečné řeči. Podle soudce není na obžalovaném, aby rozhodoval o formě své výpovědi.

Koláček před dvěma týdny nechtěl odpovídat veřejně s tím, že se obává výhrůžek a manipulací „zvláštních sil“, které se kolem něj prý začaly pohybovat. Stejně jako další obžalovaní také on tvrdí, že by ho výpověď mohla poškodit při probíhajícím vyšetřování kauzy v České republice.

Soudce naopak přes námitky obžaloby vyhověl návrhu Koláčkova obhájce, aby byl do spisu zařazen posudek Výzkumného ústavu hnědého uhlí. Podle obhájce Michaela Mraze má posudek soudu poskytnout informace o pozadí privatizací v 90. letech.

Koláček spolu se Čmejlou, Divišem a Krausem také minulý týden zažalovali v ČR firmu Czech Coal Services, napojenou na nástupce MUS, společnost Czech Coal.

Bývalí manažeři MUS žalují firmu a její spolumajitele Petra Pudila a Vasila Bobelu za podvod, kterého se prý dopustili tím, že soudu v Bellinzoně poskytují nepravdivé informace. Czech Coal Services se k žalobě proti ex-manažerům MUS připojila jako poškozená strana a požaduje náhradu za údajnou škodu 6,3 miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Belgičan vypovídal v kauze MUS

Belgický obchodník Jacques de Groote, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), začal...

Výběr článků

Načítám