Hlavní obsah

V Německu zatkli postrach dálnic, pět let ostřeloval auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí kriminalisté zadrželi muže, který od roku 2008 střílel na dálnicích po celém Německu převážně po kamiónech. Postrach německých dálnic zaútočil více než sedmsetkrát a dvě ženy vážně zranil. O jeho dopadení informovaly regionální stanice SWR a Bavorský rozhlas (BR) s odvoláním na zdroje z vyšetřování. Spolkový kriminální úřad (BKA) informaci ale zatím nepotvrdil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle stanic je podezřelý sám řidičem kamiónu a k činům se přiznal. Kriminalisty dovedl i ke zbraním, které při nich používal. Jaký měl k útokům motiv, zůstává zatím nejasné. Vyšetřovatelé ho podle SWR a BR zadrželi v neděli na západě Německa v oblasti Eifel, která leží u hranic s Belgií. BKA pouze potvrdil, že ve stejný den jeho muži na jistém místě zasahovali.

Německá policie zvýšila loni odměnu za informace k dopadení pachatele na 100 000 eur (dnes zhruba 2,6 miliónu Kč). Ostřelovač totiž začal používat zbraň s větším kalibrem a stal se tak podle BKA nebezpečnější. Jeho terčem byly hlavně kamióny převážející nové automobily, podle vyšetřovatelů ale vědomě počítal s tím, že může někoho zranit nebo zabít.

To se v několika případech potvrdilo, když střelec zasáhl jednu řidičku, která poté nabourala do středových svodidel. V roce 2009 postřelil u Würzburgu do krku jinou řidičku osobního auta, která jen se štěstím přežila. Poranil ale například také šoféra kamiónu, který poté u Stuttgartu způsobil nehodu.

Pátrání po střelci bylo složité

BKA po postrachu německých dálnic dlouho marně pátral, neboť vyjma zajištěných projektilů neměli kriminalisté žádné důkazy a nic netušili ani o motivech střelce. To, že se stali jeho terčem, totiž poškození řidiči většinou zjistili až kilometry daleko od místa činu při zastávce na odpočívadle nebo na konci cesty.

K útokům došlo na řadě dálnic po celém Německu, nejčastěji v Bavorsku, Bádensku-Württembersku, Hesensku, Severním Porýní-Vestfálsku a v Porýní-Falci. Některé případy byly zaznamenány také v Rakousku, v Belgii a ve Francii. Pachatel střílel ale také v Sasku a v Bavorsku, tedy v obou spolkových zemích sousedících s Českem.

To, že by ostřelovač mohl být sám řidičem kamiónu, naznačoval podle vyšetřovatelů směr střel, které přicházely z vyvýšeného místa v protisměru. Podle SWR ho kriminalisté dopadli po rozsáhlé monitorovací akci, při níž na strategická místa u dálnic skrytě umístili čtečky poznávacích značek a zaznamenávali je. Když se objevil nový případ, srovnávali trasu zasaženého vozidla s nasbíranými údaji. Využívali prý i data z nedalekých vysílačů mobilního signálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám