Hlavní obsah

Ve Švýcarsku začala klíčová část procesu v kauze Mostecká uhelná

Bellinzona

Ve švýcarském městě Bellinzona začala v pondělí v devět ráno klíčová část procesu s bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS), kteří jsou ve Švýcarsku obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Třetí části procesu by se měli účastnit už všichni stíhaní.

Foto: Stanislav Mundil, ČTK

Antonín Koláček se dostavil 10. června ve švýcarské Bellinzoně k druhé části procesu v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti.

Článek

K soudu se dopoledne dostavili Antonín Koláček a belgický obchodník Jacqes de Groote. Opět nedorazil Oldřich Klimecký, který se při minulé fázi líčení omluvil kvůli nemoci manželky a kvůli tomu, že nemá na pobyt ve Švýcarsku peníze.

Zbývající obžalovaní Jiří Diviš, Petr Kraus a Marek Čmejla jsou předvoláni na dnešní odpoledne.

Soud nyní rozhoduje, zda sloučí obě větve procesu. O rozdělení rozhodl soudce, protože na úvod soudu se v květnu dostavili jen Čmejla, Diviš a Kraus.

Pokračoval v líčení s nimi a zbývající tři obeslal na 10. června. Tehdy přišli jen Koláček a šestaosmdesátiletý de Groote. Tribunál už na úvod zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Koláček předal také tribunálu v Bellinzoně písemné prohlášení, ve kterém líčí své působení kolem MUS. „Celý minulý víkend a v pondělí a úterý jsem sepisoval své prohlášení a v pátek bylo doručeno v češtině a francouzštině švýcarskému soudu,” řekl Koláček, který při minulém líčení odmítl odpovídat na konkrétní otázky týkající se kauzy.

On stejně jako další obžalovaní tvrdí, že by je výpověď mohla poškodit při probíhajícím vyšetřování kauzy v České republice.

Minulý týden Koláček, Čmejla, Diviš a Kraus zažalovali v ČR firmu Czech Coal Services, napojenou na nástupce MUS, společnost Czech Coal. Bývalí manažeři MUS žalují Czech Coal Services a její spolumajitele Petra Pudila a Vasila Bobelu za podvod, kterého se údajně dopustili tím, že soudu v Bellinzoně poskytují nepravdivé informace. Czech Coal Services se připojila k žalobě jako poškozená strana a požaduje náhradu za údajnou škodu 6,3 miliardy korun.

Švýcarské úřady zablokovaly obžalovaným 660 miliónů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). Českou republiku svým jednáním prý připravili asi o tři miliardy korun. Podle prokuratury použili obžalovaní k ovládnutí společnosti MUS přímo peníze z jejích fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám