Hlavní obsah

Obě soupeřící albánské strany oznámily vítězství ve volbách

– Tirana • Aktualizováno

Dosud vládnoucí albánská pravicová koalice premiéra Salima Berishy i opoziční levicový blok vedený Edim Ramou se vyhlásily vítězi nedělních parlamentních voleb v Albánii. Podle průzkumů mezi voliči ale těsně vyhrála sociální demokracie.

Foto: Hektor Pustina, ČTK/AP

Albánský premiér Sali Berisha hlasuje-

Článek

Albánská socialistická opozice v pondělí vyzvala premiéra Saliho Berishu, aby uznal svou porážku v nedělních volbách a odstoupil.

Podle výsledků ankety mezi voliči, které přinesla televize Ora News, dostala opoziční koalice složená z levicových stran 52 až 56 procent hlasů. Pravicově konzervativní strany pod vedením Berishy pak získaly 39 až 43 procent hlasů. Sčítání hlasů začalo v pondělí ráno. Kolem poledne bylo nicméně sečteno pouhých 20 procent hlasů.

Rozhodnout možná bude bude muset ochromená volební komise, která má jen čtyři členy místo sedmi, protože se obě soupeřící partaje nedokázaly dohodnout na jejím obsazení. Ze zákona ale musí mít nejméně pět členů. Obě strany se navzájem obvinily z pokusu volby zmanipulovat.

Obě strany ve svých programech slibovaly vytvořit nová pracovní místa, neboť země trpí vysokou nezaměstnaností, rozvíjet ekonomiku a reformu daní. Obě jsou také silně proevropské.

Opoziční levice se snažila přerušit „šňůru” pravicového premiéra Berishy, který se uchází už o třetí mandát za sebou, což je bezprecedentní počin od pádu tvrdě komunistického režimu v roce 1991. Volební místnosti se měly uzavřít v sedm hodin večer. Ústřední volební komise ale kvůli velkému zájmu voličů schválila prodloužení doby hlasování na tak dlouho, jak to bude nutné.

Hlasování poznamenaly násilnosti. Při přestřelce u jedné volební místnosti byl zabit stoupenec opozice Gjon Gjoni a zraněni tři lidé včetně kandidáta vládní strany Mhilla Fufiho, jenž skončil v nemocnici. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám