Hlavní obsah

NATO cvičilo opravu tanku v boji. Vojáci používají vše, co jim přijde pod ruku

Právo, Oldřich Danda

Vše špatné může být pro něco dobré. Kvůli finanční krizi a škrtům v rozpočtech se musí i vojáci naučit fungovat hospodárně. Mise v Afghánistánu armádám NATO totiž ukázala, že peníze hlavně na zabezpečení týlu, zásobování a logistiku vynakládají zcela neefektivně. Zrodil se proto plán uspořádat obrovské cvičení armád NATO, při kterém by si vojáci vyzkoušeli, jak při zásobování týlu spolupracovat.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Pro vojáky není problém rozřezat jakkoli silný pancíř.

Článek

Nápadu se chytla hlavně česká a slovenská armáda a ve vojenském prostoru Lešť ve středním Slovensku uspořádaly největší vojenské cvičení NATO za posledních deset let. Akce, která probíhá skoro celý červen, se účastní 1750 vojáků z 35 států. Na cvičení si přivezli 600 kusů techniky a společně se snaží sjednotit postupy, aby se při příští misi mohli na sebe více spolehnout.

Například na jednom z holých vrchů vojenského prostoru se na několik týdnů usídlili vojenští opraváři a technici z Česka, Slovenska, Norska, Belgie a Francie a vytvořili ve zcela polních podmínkách improvizované dílny, kde opravují auta a obrněnce, které se při cvičení poškodí.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Naložení rozbitého auta je pro vojáky otázka několika vteřin.

Podle poručíka Roberta Batěka, který celé opravárenské jednotce velí, jim kolegové každý den přivezou okolo deseti rozbitých strojů, jež musí opravit. „Cvičíme se tu v improvizaci, protože bez náhradních dílů musíme vše opravit na koleně za pomoci svorek, lepidel a tmelů,“ uvedl Batěk.

Pro vojenské opraváře není problém vyměnit v terénu přetrhané hydraulické hadice či prostřelené nádrže. Nejvíce v umění oprav na koleně vynikají Norové, kteří jsou z drsného prostředí navyklí improvizovat v přírodě a jsou na to skvěle vybaveni. V jejich dílenských vozech jsou totiž přehledně uspořádány stovky šuplíků, ve kterých najdou každý šroubek či hadičku, kterou potřebují.

Nekompatibilní jídlo

Ředitel celého cvičení Miroslav Pelikán si průběh cvičení velice chválí. Jediným problémem, který se ale asi nikdy nevyřeší, je, že vojáci žehrají na jídlo. „Nekompatibilní bylo pouze jídlo, protože každý národ má rád něco jiného,“ uvedl Pelikán. Ale jak přiznávají vojáci, potíže jsou i s angličtinou, kterou hlavně na nižších funkcích vojáci příliš neovládají.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Naložení rozbitého auta je pro vojáky otázka několika vteřin.

Podle českého ministra obrany Vlastimila Picka se snaží poučit hlavně z afghánské mise, kam každá armáda přijela vybavená odlišným nářadím i postupy a během mise vojáci hodně věcí sjednotili. „Také se jasně ukazuje, že všichni nemohou mít vše. Francouzi jsou třeba skvělí na plnění pohonných hmot, my a Slováci zase vynikáme v užívání multiliftů (systém nakládání kontejnerů na tahače),“ uvedl Picek.

Náčelník slovenského generálního štábu Peter Vojtek soudí, že armády se budou muset do budoucna také více zabývat získáváním čistých energií, tak jak se tomu děje v civilním světě. Už dnes vývojáři pracují na tom, aby vojáci mohli získávat např. vodu či elektřinu ze vzduchu. Mnohem více také už využívají např. mobilní sluneční elektrárny nebo dieselové elektrocentrály, které nevyužitou energii schraňují v bateriích.

Reklama

Výběr článků

Načítám