Hlavní obsah

Návštěvu Merkelové v Petrohradu provází skandál

Petrohrad

Skandál předznamenal podle agentury DPA dnešní návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové v Petrohradu. Překvapivě byla odvolána večerní akce, při níž měla Merkelová spolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zahájit výstavu uměleckých děl. Proslýchá se, že se obě strany neshodly na proslovech na této výstavě, která je z historických důvodů pro obě země velmi citlivá.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Merkelová, která se v Petrohradu zúčastní hospodářského fóra, které má přispět k rozšíření role Ruska v globální ekonomice, se proto vrátí z Ruska domů dříve, než bylo původně plánováno, oznámila DPA.

Merkelová s Putinem měli otevřít v petrohradské Ermitáži výstavu Doba bronzová – Evropa bez hranic. Mezi exponáty jsou i umělecká díla ukořistěná Rudou armádou koncem války v Německu a poté odvezená do Moskvy. Mezi nimi je například i takzvaný eberswaldský zlatý poklad z nejranější německé historie.

Před odletem Merkelové do Petrohradu německá strana podle DPA bez zdůvodnění oznámila, že tato společná akce Merkelové a Putina je zrušena. Z německé delegace se proslechlo, že se státníci údajně nedohodli na tom, kdo pronese oficiální zahajovací řeč při otevření výstavy.

Díla ukradená obětavými vojáky

Vládní mluvčí Steffen Seibert podle DPA před odletem z Berlína řekl, že ruská strana v rozporu s původním plánem odřekla proslovy obou státníků. Merkelová by podle nejmenovaných zdrojů z německé delegace ve své řeči požadovala vrácení uměleckých skvostů pocházejících z válečné kořisti.

Německo s poukazem na mezinárodní právo vždy trvalo na vrácení ukořistěných uměleckých děl. Rusko naproti tomu dává podle agentury DPA jasně najevo, že za tyto poklady zaplatilo krví svých vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám