Hlavní obsah

EU hrozí Turecku odřeknutím rozhovorů o vstupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie zvažuje odvolání dalšího kola přístupových rozhovorů s Tureckem, které mělo začít příští středu. Německo jednat odmítá kvůli nynější politické situaci v zemi, kde se odehrávají násilnosti při protivládních demonstracích, informovala agentura APA.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Demonstranti na náměstí Taksim v Istanbulu.

Článek

Na konzultacích zástupců 27 členských zemí EU dalo Německo podle APA najevo, že kvůli současnému politickému klimatu v Turecku nebude s dalším kolem přístupových jednání souhlasit. Výhrady vyjádřilo také Nizozemsko.

Pokud by Německo svůj postoj nezměnilo, konala by se v pondělí v Lucemburku jen politická debata o aktuální situaci v Turecku. Každý krok v přístupových jednáních totiž musí jednomyslně schválit všech 27 států.

Přístupová konference plánovaná na příští středu měla přinést průlom do rozhovorů EU s Ankarou po více než dvou letech jejich zamrznutí. Počítalo se s otevřením dalších 35 kapitol souvisejících s regionální politikou.

V tureckých městech včetně Ankary se v posledních dnech odehrály potyčky mezi tureckými demonstranty protestujícími proti vládě a policií. Turecká policie jenom v posledním týdnu pozatýkala stovky osob, které se na protestech podílely. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám