Hlavní obsah

V Rakousku padaly teplotní rekordy, v Německu už udeřily bouřky

Aktualizováno

Tropická vedra v Německu vystřídaly ve čtvrtek bouřky. Způsobují požáry i bleskové lokální záplavy. Meteorologové varují i před možným výskytem tornád, zejména v noci na pátek. Po vedrech posledních dnů Německo očekává v pátek nestálé počasí s mírnými teplotami. Podobný ráz počasí včetně bouřek se postupně přesouvá také do České republiky. V Rakousku ve čtvrtek padl teplotní rekord, když naměřili přes 38 stupňů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Historicky nejvyšší červnová teplota na území Rakouska byla naměřena v dolnorakouském městě Waidhofen an der Ybbs. Nový rekord je 38,6 stupně, informovala po odpoledním dalším vzestupu teplot z 36,7 stupně agentura APA. Dosavadní rekord byl 38,1 stupně.

Vedro bylo také v dolnorakouské metropoli Sankt Pölten, kde bylo po 16.00 SELČ naměřeno 37,1 stupně, což je nový červnový rekord v tomto městě. Více než 30 stupňů meteorologové naměřili na 198 stanicích, nad 35 stupňů Celsia ukázaly teploměry na nejméně patnácti místech.

V Německu vystřídaly vedro bouřky 

Bouřky zuřily už v noci na čtvrtek ve spolkových zemích Dolní Sasko, Sasko-Anhaltsko, Severní Porýní-Vestfálsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Porýní-Falc a Sársko, informovala agentura DPA.

V Brunsbüttelu v Šlesvicku-Holštýnsku na severu Německa se pod masou napršené vody zhroutila střecha supermarketu. Zaměstnanci se včas uchýlili do bezpečí.

V Brémách a v šesti okresech Dolního Saska hořelo několik objektů poté, co do nich udeřil blesk. Jenom v Brémách měli hasiči a policie kvůli počasí téměř stovku výjezdů. Ještě vícekrát vyjížděli v Hamburku kvůli zatopeným ulicím a sklepům.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku na severu Německa způsobily letní bouřky místy značné škody. V Rostocku vyvracel vítr stromy. V severoněmeckém Arendsee se od blesku vznítila stodola a zcela vyhořela. Zraněn nebyl nikdo, ale škodu hasiči předběžně vyčíslili na 100 000 eur (téměř 2,6 miliónu korun).

Ve městě Gütersloh v Severním Porýní-Vestfálsku bylo podle policie zatopeno 120 sklepů a podzemních garáží.

Extrémní počasí na mnoha místech Německa zatěžuje také dálnice, které byly v předchozích týdnech nejdřív částečně zaplaveny a v uplynulých dnech na ně pražilo slunce. Vozovka na mnoha místech popraskala, protože asfalt byl po deštích a záplavách ještě mokrý. Na mnoha místech v Bavorsku proto musela být rychlost snížena na 80 km/h, což může způsobovat problémy ve chvíli, kdy začnou prázdniny. Poškozeny jsou zejména dálnice A7 a A8.

Na jedné trhlině dokonce smrtelně havaroval motocyklista, zabil se při dopadu na plot. 

Problémy jsou i na železnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám