Hlavní obsah

V Istanbulu se protestovalo mlčky, v Ankaře použila policie slzný plyn

Istanbul/Ankara

Protivládní demonstrace v Turecku pokračovaly v i v noci na středu. Zatímco v Istanbulu na náměstí Taksim měly podobu tiché piety, kdy lidé pouze mlčky stáli, v metropoli Ankaře a ve městě Eskisehiru na severozápadě země vyústily v násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Turecku tiše stojí v ulicíchVideo: Reuters

 
Článek

Policie použila v hlavním městě a v Eskisehiru k rozehnání manifestací slzný plyn a vodní děla. Do ulic tam vyšlo několik stovek lidí, kteří protestovali proti premiéru Erdoganovi.

Poklidný protest v Istanbulu inspiroval muž, který stál osm hodin v tichu na náměstí Taksim. „Nejsme tu jen proto, abychom demonstrovali,“ řekl jeden z účastníků protestu. Dodal, že se snaží připomínat přístup zakladatele moderního Turecka Kemala Atatürka.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Lidí mlčky demonstrují v ankarském parku Kugulu

Podle agentury AFP ráno náměstí s přilehlým parkem Gezi začali zaplavovat turisté. Na místě ještě hlídkovali policisté, ale jejich přítomnost je už stále méně znatelná.

Příčinou nepokojů byl odpor proti kontroverznímu developerskému projektu, jemuž měl istanbulský park Gezi částečně padnout za oběť. Protesty nezmírnil ani slib turecké vlády, že s úpravami parku Gezi počká na rozhodnutí soudu. Kabinet dokonce naznačil možnost uspořádat v Istanbulu o stavbě referendum. Odpůrci projektu ale příliš nevěří, že to plány na přestavbu parku změní.

Reklama

Výběr článků

Načítám