Hlavní obsah

Obama pronese v Berlíně klíčový projev, navrhne zmenšit jaderné arzenály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama pronese ve středu v Berlíně u Braniborské brány zásadní projev. Do německé metropole přiletěl krátce před 50. výročím slavného berlínského proslovu jednoho ze svých předchůdců Johna Kennedyho, který v roce 1963 v době vyhrocené studené války ujišťoval obyvatele západního Berlína o podpoře USA legendární větou „Ich bin ein Berliner” (Jsem Berlíňan).

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Barack Obama

Článek

Podle agentury AFP, která se odvolává na nejmenovaného amerického představitele, navrhne Obama omezit americký a ruský arzenál strategických jaderných zbraní o třetinu. Jeho projev tak naváže na slavný pražský, v němž přišel s ideou definitivní likvidace jaderných zbraní. [celá zpráva]

Očekává se též, že se Obama svým dnešním poselstvím pokusí navázat na Kennedyho a ujistí Německo a Evropu, že pro USA zůstávají klíčovým partnerem navzdory přesouvání těžiště amerických zájmů do Asie a Pacifiku, uvedla ČTK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Obama přiletěl s rodinou do BerlínaVideo: Reuters

Naopak BBC uvádí, že Obama vyzve Západ, aby se zapojil do řešení globálních témat, a vyzve ho k akci. Zřejmě bude hovořit i o prosazování demokracie, o snaze ukončit konflikty a o omezení šíření zbraní a o boji s klimatickými změnami.

Do Berlína přijel v úterý ze Severního Irska, kde skupina G8 přijala rezoluci požadující, aby se co nejdříve uskutečnila mírová konference o Sýrii, která by ukončila dva roky dlouhou občanskou válku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německý prezident Joachim Gauck přivítal Baracka ObamuVideo: Reuters

Přijel i v době, kdy dále pokračují jednání o íránském jaderném programu a krátce po eskalaci napětí na Korejském poloostrově, kde KLDR hrozila útoky na americké základny a hájila svůj program jaderného odstrašování. V den příjezdu byla oznámena přímá jednání mezi USA a afghánským Tálibánem o ukončení války.   [celá zpráva]

Ještě před projevem se setká se svým německým protějškem Joachimem Gauckem a s kancléřkou Angelou Merkelovou. Jednat by s ní měl o aktuálním vývoji v Sýrii nebo v Turecku a o připravované dohodě o vytvoření zóny volného obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, od níž si obě strany slibují silné impulzy pro ekonomiku a zaměstnanost.

Řeč podle kancléřky přijde i na kontroverzní americký protiteroristický program Prism monitorující internetovou a telefonickou komunikaci po celém světě.

Obama už jednou v Berlíně byl a hovořil k veřejnosti, ovšem ještě před svým zvolením v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám