Hlavní obsah

Ochranka hlídá amerického prezidenta i pomocí traktorů

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Americká tajná služba přišla s novinkou: do ochrany prezidenta Obamy v severoirském letovisku Lough Erne poblíž patnáctitisícového města Enniskillen zapojila i traktory, napsal britský list The Sun. V letovisku se koná summit G8.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Americký prezident Barack Obama v Lough Erne v Severním Irsku na summitu G8.

Článek

Nakoupila jich podle něj celou „flotilu“ a agenti na nich v roli falešných farmářů střeží pole kolem areálu obehnaného masívním ocelovým plotem. Má to jednu vadu: stroje jsou zbrusu nové. „Je to komedie. Myslí, si že si jich nikdo nevšimne, ale budou tam trčet jako bolavý palec,“ citoval Sun jednoho z místních.

Letovisko obklopuje ze tří stran vodní plocha, kterou hlídají americká elitní komanda Navy Seals. Summit je podle televize NBC dosud největší operací severoirské policie. Pět tisíc jejích členů přijely z Británie podpořit další čtyři tisíce.

Vzhledem k odlehlosti místa byly zatím nesrovnatelně menší protesty proti krizi a chudobě než v Seattlu 1999 nebo v Torontu 2010, jejichž ulice byly dějištěm řeží s policií při jednání Světové obchodní organizace a skupiny zemí G20.

Londýn uhradí devět desetin

Organizátoři v Severním Irsku však mají v hledáčku i nebezpečí ze strany severoirských republikánských radikálů usilujících o sjednocení s Irskou republikou, jejichž terčem jsou policisté, které označují za britské okupační síly.

Enniskillen se stal v minulosti místem několika atentátů s oběťmi na životech. K zadržení až 500 demonstrantů jsou vyčleněna bývalá kasárna britské armády v Omagu a křídlo věznice Maghagerry u Belfastu, napsal list The Independent. Summit vyjde podle odhadů na 60 miliónů liber (1,8 mld. Kč), desetinu z nich zaplatí Severní Irsko a zbytek Londýn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám