Hlavní obsah

Český potápěč, který byl po ponoru v Rakousku v kritickém stavu, zemřel

• Aktualizováno

Devětatřicetiletý český potápěč, který v neděli v Rakousku po příliš rychlém vynoření z jezera upadl do bezvědomí a byl v kritickém stavu, zemřel. Policie podle agentury APA vyslechla jeho společníka a vyloučila cizí zavinění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž se se svým kolegou potápěl v oblasti takzvaného francouzského valu ve Wolfgangsee u St. Gilgenu v neděli kolem třetí hodiny odpoledne. V hloubce 30 metrů náhle propadl panice, velmi rychle se vynořil a upadl do bezvědomí.

Na místě jej objevili jeho příbuzní, kteří přivolali záchranku. Vrtulník německé záchranné služby jej poté transportoval na specializovanou kliniku v Mnichově. [celá zpráva]

Takzvaná kesonová nemoc, která muže podle všeho postihla, vzniká v důsledku rychlého vynoření z hlubiny. Při pobytu potápěče ve velké hloubce – tedy v prostředí s vyšším tlakem, než je tlak atmosférický – se v tkáních rozpouští větší množství vzduchu. Při náhlém snížení tlaku (dekompresi), například právě během rychlého vynoření, se v organismu uvolňuje dusík ve formě bublinek, což může vést až k embolii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám