Hlavní obsah

Vyhlášení generální stávky v Turecku je nelegální

Ankara
Aktualizováno

V Turecku je v pondělí vyhlášena jednodenní generální stávka na protest proti sobotnímu policejnímu zásahu proti demonstrantům v istanbulském parku Gezi. Stávku vyhlásily dva přední odborové svazy KESK a DISK. K akci se mají přidat také tři další odborové skupiny zastupující lékaře, zubaře a techniky.

Foto: Serkan Senturk, Reuters

Policisté v plynových maskách v centru Istanbulu.

Článek

Odborové svazy KESK a DISK požadují ukončení "policejního násilí". Turecký ministr vnitra Muammer Güler dnes označil výzvu ke generální stávce za "nelegální".

Policie v sobotu večer zasáhla slzným plynem a vodními děly proti demonstrantům, kteří více než dva týdny okupovali park Gezi u náměstí Taksim v centru Istanbulu, a lokalitu vyklidila. V neděli pokračovaly v ulicích kolem náměstí násilné střety demonstrantů s policií a istanbulský guvernér zakázal na náměstí jakékoli shromažďování. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ulice Istanbulu připomínají bojištěVideo: Reuters

Střety mezi demonstranty a policií pokračovaly i v noci na dnešek v několika tureckých městech. Policie zasahovala slzným plynem a vodními děly v Ankaře, v Istanbulu násilně zabránila pokusu demonstrantů o návrat do parku Gezi.

Podle agentury Reuters istanbulská advokátní komora informovala, že v neděli bylo zatčeno 441 lidí. Ankarská komora pak informovala o dalších 56 zadržených. Jiný zdroj z této organizace řekl agentuře AFP, že policie v Ankaře pozatýkala 100 až 130 lidí. V Istanbulu zadržely úřady podle AFP asi 460 osob.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan o víkendu uspořádal dvě shromáždění svých stoupenců, na kterých v Ankaře a v Istanbulu ujišťoval statisíce lidí, že policejní zákrok proti protivládním demonstrantům byl oprávněný. Zároveň tvrdil, že zahraniční média šíří nepravdivé informace o situaci v Turecku.

Protesty okolo parku Gezi trvají v Turecku přes dva týdny. Začaly kvůli brutálním zásahům proti pokojné demonstraci v parku Gezi na protest proti kácení stromů, přerostly ale v protivládní protesty. Zraněno bylo přes 5000 lidí a turecká vláda ustoupila od plánu stavět v parku. Nabídla místní referendum a o stavbě má rozhodnout soud.  [celá zpráva]

Lidé však přesto místo odmítají opustit.

KESK už jednu 36hodinovou stávku vyhlásil.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám