Hlavní obsah

Za vraždu těžce nemocné dcery z milosti dostal Chorvat jen rok

– Záhřeb

Chorvat, který loni v říjnu zabil svou těžce nemocnou dceru, stráví podle rozhodnutí soudu rok ve vězení, napsaly servery vecernji.hr a 24sata. Joso Gregurić (57) z města Sisak zabil svou 23letou dceru Marijanu, která ležela dva roky v kómatu, do něhož upadla po složité operaci mozku v záhřebské univerzitní nemocnici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zoufalý otec 8. listopadu nejprve nepohyblivou dceru omámil léky, které rozpustil a vstříkl jí je do těla. Poté jí podřezal žíly na zápěstí a nakonec se sám pokusil o sebevraždu. Lékaři mu zachránili život, Marijaně ale už nebylo pomoci.

„Dny před činem a po něm mi navždy zmizely z paměti,“ řekl Gregurić před soudem. „Od dceřiny operace přišel do naší rodiny smutek. Všichni jsme se radovali ze života, jen ona vegetovala bez jakékoli naděje,“ dodal zlomeným hlasem.

Sám řekl: „Nevím, jestli jsem jednal špatně, to ví jen Bůh.“

Státní zástupce tvrdil, že mužův čin nelze ospravedlnit. „I když to můžeme považovat za euthanázii, tak nevypnul přístroje. Vzal totiž do ruky nůž,“ prohlásil Stipe Vrdoljak.

Soud vzal přesto v úvahu okolnosti, za kterých se Gregurić k zabití dcery odhodlal, a vyměřil mu trest výrazně pod spodní hranicí trestní sazby, která činí pět let. Stráví rok ve vězení a další rok mu pak soudkyně Melita Avedičová uložila s tříletou podmínkou. Soudkyně zmínila, že potrestán být musí, protože Chorvatsko neumožňuje euthanázii.

Verdikt je zatím nepravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám