Hlavní obsah

V Řecku stávkují kvůli zrušení televize

Atény
Aktualizováno

Hlavní řecké odborové svazy zaměstnanců ve státním i soukromém sektoru vyhlásily na čtvrtek generální stávku na protest proti zastavení provozu veřejnoprávního rozhlasu a televize ERT. Rozhodnutí vyvolalo vládní krizi, která by mohla v krajním případě vést k rozpadu tříčlenné koalice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové stávkují kvůli zastavení veřejnoprávní televize a rozhlasuVideo: Reuters

 
Článek

K stávkujícím novinářům ze soukromých médií, kteří nyní referují jen o vývoji kolem ERT a požadují časově neomezený protest, se ve čtvrtek připojili zaměstnanci všech ostatních sektorů. Nejezdí hromadná doprav, stojí metro, tramvaje i autobusy a vlaky. Nefunguje ani spojení na letiště Stávkují i kapitáni trajektů a odpoledne taktéž letečtí dispečeři. Zapojili se i pracovníci státních úřadů, učitelé a ve stávkové pohotovosti bude zdravotnický personál.

Vůdce levicové opozice Alexis Tsipras  označil ukončení vysílání státní televize za nelegální a označil je za převrat. "Mnohokrát se slovo převrat používá v nadsázce. V tomto případě to ale nadsázka není," prohlásil.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Studio řecké veřejnoprávní televize ERT

ERT je potřeba restrukturalizovat

Premiér Antonis Samaras ale tvrdí, že televize přestala vysílat kvůli restrukturalizaci, po jejímž ukončení zase začne na podzim vysílat.

ERT přestala vysílat v úterý večer. Premiér odůvodnil odpojení ERT tím, že příliš plýtvá finančními prostředky a že je zapotřebí ji restrukturalizovat. Z více než 2600 zaměstnanců by jich mělo na podzim do renovovaného podniku nastoupit nanejvýš 1200.

Už ve středu stávkovali zaměstnanci televize a rozhlasu, kteří přišli o práci. Přidali se k nim i další lidé.

Veřejnoprávní rozhlas v Řecku začal vysílat v roce 1938. Obyvatelé na provoz ERT, kterou tvoří tři televizní programy a několik celostátních i regionálních rozhlasových stanic, přispívají měsíčním poplatkem 4,30 euro (110 korun). Roční náklady na provoz ERT činily zhruba 300 miliónů eur (7,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám