Hlavní obsah

Tymošenková zvažuje i exil v Česku, tvrdí ukrajinský server

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková připouští možnost své "evakuace" do zahraničí. Mezi zvažovanými cílovými zeměmi jsou Česká republika nebo Německo. Napsal to ve středu s odvoláním na zprávy kolující v Kyjevě ukrajinský analytický server Glavred. Sama Tymošenková dosud jakékoli narážky na možný exil odmítala.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

O případném vycestování Tymošenkové, která si v Charkově odpykává sedm let vězení za překročení pravomocí, se podle ukrajinského serveru spekuluje už dlouho. Politička je hospitalizována v charkovské nemocnici s nemocnou páteří, léčení v Německu jí několikrát navrhovali polský exprezident Aleksander Kwaśniewski nebo bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

Podle některých ukrajinských médií vyslovila ukrajinská oficiální místa souhlas s takovým scénářem letos na jaře, píše Glavred. Tymošenková prý souhlasí až nyní.

"Jako země, které by Juliji Tymošenkovou mohly přijmout, se uvádí Česko, kde se nyní nachází její manžel Oleksandr, nebo Německo, což je pravděpodobnější," uvedl server.

Hrozí jí další stíhání

Tymošenková byla v říjnu 2011 odsouzena k sedmi letům vězení za zneužití pravomocí při vyjednávání plynového kontraktu s Ruskem. Premiérka měla podle ukrajinských úřadů zemi záměrně poškodit souhlasem s nevýhodnými cenami plynu.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v dubnu ale konstatoval, že odsouzení Tymošenkové bylo politicky motivované.

Na Ukrajině jí však hrozí ještě další soudy. Obvinění se týkají údajného zneužití peněz z veřejných zdrojů a daňových úniků.

Julia Tymošenková byla jednou z tváří oranžové revoluce, která dočasně vedla ke změně orientace země na Západ. Po sporech mezi prozápadním Viktorem Juščenkem se spojenectví rozpadlo. V současné době vládne Ukrajině promoskevský prezident Viktor Janukovyč, kterého od moci odstavila právě oranžová revoluce.

Reklama

Související články

Je mi Tymošenkové líto, řekl Janukovyč

Ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi je vězněné expremiérky a opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové "líto" a bude usilovat o "lidské řešení" jejího...

Výběr článků

Načítám