Hlavní obsah

Turecká policie ovládla náměstí Taksim, demonstranty rozehnala

– Istanbul

Policie v tureckém Istanbulu znovu v úterý večer rozháněla demonstranty slzným plynem. Podle televize CNN je z klíčového náměstí Taksim vytlačila. Právě toto místo bylo v posledních dnech ohniskem protestů proti vládě premiéra Erdogana. Ten odpoledne demonstranty vyzval, aby se definitivně stáhli. Podle něj úmyslně poškozují obraz Turecka.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turečtí policisté rozhánějí slzným plynem demonstraci na náměstí Taksim v Istanbulu.

Článek

Stovky těžkooděnců zaútočily poprvé brzy ráno a za pomoci těžké techniky strhly barikády, které místy Taksimské náměstí obklopovaly. Policisté proti protestujícím podle očitých svědků použili množství granátů se slzným plynem, gumové projektily a vodní děla. Někteří demonstranti se snažili s policií domluvit, ale jiní na pořádkové oddíly házeli kameny či zápalné lahve.

Demonstranti požadují, aby v parku Gezi nevzniklo obchodní centrum. Chtějí také vyšetření a potrestání policejních zásahů, které jsou podle nich brutální.

Istanbulský guvernér na tiskové konferenci zásah policie na náměstí obhajoval. "Tito lidé poškodili obraz Turecka ve světě," uvedl guvernér Huseyin Avni Mutlu na adresu demonstrantů. Večer dodal, že operace proti demonstrantům budou pokračovat "dnem a nocí", dokud "extremisté" náměstí definitivně neopustí.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Demonstranti na náměstí Taksim v Istanbulu.

Na Taksimské náměstí se tisíce lidí po zákroku z úterního rána opět vrátily, aby pokračovaly v demonstracích. A to poté, co se pořádkové síly stáhly na okraj náměstí. Pak ale za soumraku opět zahalily náměstí mraky slzného plynu a zaplavila je voda z vodních děl, což přinutilo demonstranty místo opustit.

Jednání by měla začít ve středu

"Park Gezi není okupační zóna," prohlásil Erdogan před členy své vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Protesty jsou podle něj úmyslným pokusem o poškození obrazu Turecka. "Terčem těchto protestů byla turecká ekonomika... Rovněž šlo o systematický plán poškození obrazu Turecka," kritizoval demonstranty premiér. Podle údajů, které má k dispozici, si protesty vyžádaly oficiálně čtyři oběti - tři demonstranty a jednoho policistu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecká policie na náměstí Taksim v Istanbulu.

Podle pondělního sdělení nejmenovaného vládního zdroje se chce turecký premiér ve středu sejít se zástupci některých protestujících skupin. Jak uvedl reportér BBC přímo na Taksimském náměstí, dnešní zásah byl promyšlenou manifestací síly a mohl by konání schůzky ohrozit.

Lidé zpočátku protestovali proti zničení parku na istanbulském náměstí, který měl ustoupit výstavbě mešity. Poté už demonstranti v řadě tureckých měst vystupovali proti Erdoganově proislámské a autoritativní politice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám