Hlavní obsah

V Rakousku zadrželi české manžele pašující papoušky s ptačí chřipkou

Vídeň
Aktualizováno

V Rakousku ve čtvrtek zadrželi český manželský pár, který pašoval z Asie šest desítek papoušků a rajek. U jednoho z ptáků, kteří při přepravě pošli, veterinární kontrola zjistila virus ptačí chřipky kmene H5N1, jenž je přenositelný na člověka, uvedla agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Vídeňské letiště Schwechat

Článek

Ptáky český pár pašoval v kufru z indonéského ostrova Bali přes blízkovýchodní Katar. Manželé je převáželi do České republiky.

Pašování zvířat odhalili úředníci na vídeňském letišti Schwechat při běžné kontrole zavazadel lidí přilétajících z Asie, ke které použili dva cvičené psy. Ptáci byli naskládáni v papírových rourách uložených ve dvou cestovních taškách.

Všechny objevené opeřence, z nichž 37 pošlo, celní úředníci ihned předali agentuře pro ochranu zdraví a bezpečnost potravin. Třiadvacet živých ptáků skončilo v zoo, uvedl list Die Presse.

Pracovníci agentury při testech v pondělí zjistili, že jeden mrtvý pták je infikován virem ptačí chřipky H5N1. U ostatních ještě není jasné, zda jsou nakažení. Ti živí jsou v karanténě. Rakouské ministerstvo zdravotnictví na svých internetových stránkách uvedlo, že podle veterinárních a lékařských expertů je hrozící nebezpečí vážné. Nepředpokládá se však, že se nakazilo všech šest desítek ptáků, protože v některých vzorcích nebyl zjištěn žádný virus.

Tento virus, který je sporadicky přenositelný na člověka, byl objeven v roce 2003 ve východní Asii. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se jím od té doby na celém světě nakazilo 630 lidí, z nichž 375 zemřelo.

Oba Češi jsou podle agentury APA vyšetřováni na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám