Hlavní obsah

Policie v Istanbulu vtrhla na Taksimské náměstí

Ankara
Aktualizováno

Stovky příslušníků zásahových jednotek policie vtrhly v úterý na Taksimské náměstí v centru Istanbulu, kde už 11 dní protestují lidé proti konzervativní vládě premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Stalo se tak před avizovaným setkáním ministerského předsedy se zástupci protestního hnutí, jež se má uskutečnit ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie vtrhla mezi demonstranty na Taksimské náměstí, při potyčkách začalo hořet vodní děloVideo: Reuters

 
Článek

Policie překonala barikády vystavěné demonstranty a proti menší skupině lidí nasadila vodní děla a slzný plyn, informovala agentura Reuters. Hlavní protest se ale udál v přilehlém parku Gezi, proti jehož přestavbě lidé brojí. Policie uvedla, že cílem zásahu bylo odstranění protestních transparentů ze sochy zakladatele moderního Turecka Atatürka a budovy centra, které nese jeho jméno.

Později však policisté začali demonstranty z náměstí vytlačovat.

Foto: Murad Sezer , Reuters

Policejní zásah na istanbulském náměstí

Foto: Murad Sezer , Reuters

Policie nasadila vodní děla

Střety, k nimž dochází v Istanbulu i Ankaře, si dosud vyžádaly tři mrtvé a zhruba 5000 zraněných. Nesouhlas s plánovanou přestavbou parku v Istanbulu se stal katalyzátorem projevů nespokojenosti s vládou. Demonstrující nyní požadují odstoupení Erdogana i policejních šéfů obou měst a žádají také propuštění zatčených a záruku svobody projevu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Protestní transparenty u Atatürkovy sochy na Taksimském náměstí v Istanbulu

Premiér Erdogan vyzývá demonstranty, aby akce ukončili. Souhlasil však, že se ve středu s jejich předáky setká. V úterý ale znovu přitvrdil, když řekl, že by protestující měli istanbulské náměstí vyklidit, a protesty označil za úmyslný pokus poškodit obraz Turecka i jeho ekonomiku.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Policie na Taksimském náměstí v Istanbulu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám