Hlavní obsah

Rozhodnou příští dny, varuje před stoupajícím Dunajem premiér Orbán

Právo, Ivan Vilček, Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Hráze podél Dunaje mají v Budapešti stále ještě rezervu asi 50 centimetrů, aby udržely rekordně vysokou hladinu řeky v korytě. V sobotu Dunaj v Budapešti překonal historický rekord 860 centimetrů z roku 2006 a dál stoupá. Podle premiéra Viktora Orbána rozhodnou další dny. Řeka by měla kulminovat v pondělí.

BEZ KOMENTÁŘE: Dunaj v Budapešti už překonal rekordní úroveň z roku 2006Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Podle Orbána by se měl parlament připravit na prosloužení mimořádného stavu, v Budapešti by mohl být vyhlášen stav ohrožení. "Teď bychom měli sebrat všechny síly," citovala premiéra ČTK.

Vedení Budapešti obětovalo dolní část nábřežní silnice, která se při povodních pravidelně ocitá pod vodou. Nyní se soustřeďuje na udržení hrází na horním nábřeží. „Máme ještě rezervu. Myslím, že to zvládneme,“ řekl v noci ze soboty na neděli jeden z hlídkujících hasičů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vstup do metra chrání pytle s pískem

Hasiči a pracovníci dopravního podniku se nadále soustřeďují na udržení stanice metra na Náměstí Batthyány.

„Toto je nejhlouběji postavená stanice metra, protože dál soupravy projíždí pod Dunajem. Stanice je navíc víceúrovňová, protože zde končí také příměstský vlak jezdící ze Szentendre,“ vysvětlil jeden z pracovníků dopravního podniku, který kolem stanice metra rozkládal pytle s pískem.

Na mobilní zábrany nejsou peníze

Na dunajském nábřeží je stále velký počet zvědavců, ale některé části už policie ohradila páskami. „Celkově to vypadá dobře. Domnívám se, že město nebude ohroženo. Děsí mě však, že některé otvory v betonové hrázi jsou vyplněny pouze několika málo pytli s pískem. To nemůže rozvodněný Dunaj zastavit,“ řekl kolemjdoucí János, který hned připomněl, že viděl v televizi mobilní hrazení postavené v některých rakouských městech a v Bratislavě.

„Už to tady mělo být dávno, ale na nic nejsou peníze,“ mávl rezignovaně rukou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Někteří obyvatelé Budapešti považují ochranu horního nábřeží za nedostatečnou.

Maďarsko se brání povodním téměř na celém toku Dunaje, který v zemi dosahuje délky 417 kilometrů. Na hrázích pracují tisíce vojáků a dobrovolníků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Voda postupuje i na horní nábřeží

V sobotu večer byla nejvážnější situace u obce Pilismarót, Tahitótfalu a Szigetmonostor. Na některých místech hráze prosakovaly, ale nikde nebyla situace kritická.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na některých místech už Dunaje přesakuje i na horní nábřeží

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám