Hlavní obsah

V Maďarsku nasadili kvůli velké vodě bezpilotní letadla

Právo, Ivan Vilček, Budapešť
Budapešť
Aktualizováno

Zvyšující se hladina Dunaje vzbuzuje v Maďarsku stále větší obavy. Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek večer oznámil, že obec Győrújfalu musí být okamžitě evakuována. Ministr obrany potvrdil, že poprvé v historii nasadili v boji proti vodnímu živlu bezpilotní letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé maďarského Mecseru se připravují na velkou voduVideo: Reuters

 
Článek

„Použili jsme je k mapování situace,“ uvedl ministr obrany Csaba Hende. Jedná se o bezpilotní stroje typu Bora maďarské výroby, které dosahují rychlosti 60 až 70 kilometrů v hodině. Startují každé dvě hodiny k mapování situace na hrázích podél Dunaje.

„Stroje proletí nad daným územím a v reálném čase zabezpečují přenos ze sledovaného území v HD kvalitě,“ uvedl Attila Molnár z firmy Currus, která tyto stroje vyrobila.

Evakuace první obce vyvolala ještě větší obavy

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek večer oznámil, že obec Győrújfalu musí být okamžitě evakuována. [celá zpráva]

Foto: MTI

Evakuace obyvatel v maďarské obci Győrújfal

V zemi to vyvolalo ještě větší obavy z vysoké hladiny Dunaje. K uklidnění obci situace nestačilo ani to, že premiér označil evakuaci obce za preventivní opatření.

U obce Győrújfalu byla poškozena hráz, kterou v pátek opravovali dobrovolníci a vojáci za pomoci vrtulníků a obrněných transportérů. Na hrázi pomáhala také většina místních mužů. Autobusy tak z obce odvážely především starší lidi, ženy a děti. Někteří odjeli k příbuzným a známým, další byli umístěni ve sportovní hale v obci Győrújbarát.

„Bydlíme v Győrújfalu v domově pro seniory. S manželem jsme se nastěhovali jen před několika týdny a teď přišlo tohle. A to jsme si říkali, že budeme mít klidné stáří,“ říká Kristína Bándyová se slzami na krajíčku.

Voda obklíčila další obce

Také další maďarské obce Dömös, Pilismarót a Kisoroszi odřízla voda od okolního světa. Zde zatím k evakuaci nedošlo. Pro zásobování těchto obcí a pro případný převoz lidí do nemocnice jsou připraveny transportéry a vrtulníky. V obci Kisoroszi počítají, že přístupové silnice mohou být zaplaveny až týden.

Ministr obrany Hende uvedl, že na zpevňování hrází pracuje 4200 vojáků a k dispozici je 426 kusů vojenské techniky. „V rezervě máme dalších 5500 vojáků, kteří budou nasazeni v případě nutnosti další evakuace obyvatelstva,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám