Hlavní obsah

Tři muži v Bratislavě si šli zaplavat do rozvodněného Dunaje

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Budapešť

Za šokující označil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák počínání tří mužů, kteří si šli v pátek v Bratislavě zaplavat do rozvodněného Dunaje. Hladina řeky u Bratislavy v pátek sice klesla pod deset metrů, ale stále je nebezpečně vysoká a proud je velmi silný.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tři muži skočili do Dunaje u Mostu SNP

Článek

Tři muži vstoupili do řeky nedaleko Mostu SNP a nechali se unášet silným proudem. Mávali na lidi stojící na břehu a křičeli na ně, aby si je fotografovali. Měli na sobě neoprenové oděvy a na nohou ploutve.

Hasiči na člunu je dostihli až u Mostu Apollo, který stojí asi dva kilometry dál po proudu. Server tvnoviny.sk uvedl, že muži odmítli nastoupit do člunu, z vody vylezli na břeh až u rafinerie Slovnaft a uprchli do nedalekých lužních lesů.

Policie po nich pátrá. „Riskovali své životy, protože voda je nepředvídatelná a plavou v ní obrovské stromy. Přežít v takovéto vodě je otázka štěstí,“ uvedl ministr vnitra. Kaliňák vyzval obyvatele a návštěvníky hlavního města, aby se chovali odpovědně a respektovali bezpečnostní opatření související s povodněmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dunaj v Bratislavě přesáhl rekordní úroveň z roku 2002Video: Reuters

Hladina Dunaje kulminovala v Bratislavě ve čtvrtek na historickém maximu 1032 cm a zcela odřízla Děvín. Město musely chránit povodňové bariéry a místy i pytle s pískem. V průběhu pátku klesla pod deset metrů.

Dunaj hrozí Maďarsku 

Povodňová vlna pokračovala v pátek dál na Komárno a do Maďarska. Maďarsko čekají podle premiéra Viktora Orbána největší záplavy v historii a mělo by se připravit na nejhorší. Budapešť by ale podle starosty Istvána Tarlóse měla být uchráněna, neboť i při očekávané kulminaci na takřka devíti metrech bude mít město zhruba třiceticentimetrovou rezervu v protipovodňovém systému.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na zaplavené MaďarskoVideo: Reuters

Vážná je situace na Mosonském Dunaji, což je maďarské rameno evropského veletoku, které se od hlavní části řeky odděluje nedaleko trojmezí u hranic s Rakouskem a Slovenskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám