Hlavní obsah

EU tlačí na Turecko kvůli zásahům proti demonstrantům, Erdogan je hájí

– Istanbul/Ankara

Evropská unie naléhá na to, aby Turecko rychle a podrobně vyšetřilo tvrdé policejní zásahy proti demonstrantům v ulicích tureckých měst. Za týden si vyžádaly potyčky demonstrantů s policií, která použila slzný plyn, vodní děla i gumové projektily, na čtyři tisíce zraněných.

Foto: Kostas Tsironis, ČTK/AP

Turecká policie zasahuje proti demonstrantům.

Článek

Evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle řekl v pátek na konferenci v Istanbulu, jíž se účastní i turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, že do demokracie policejní brutalita nepatří: "Mírumilovné demonstrace jsou legitimním způsobem..., jak mohou skupiny vyjádřit v demokratické společnosti svůj názor. Neúměrné užití policejní síly proti takovým demonstracím nemá v demokracii místo."

Turecký premiér připustil, že policie proti účastníkům protivládních demonstrací použila tvrdé prostředky, podle něj ale oprávněně. "Policie dělá svou práci. Tyto protesty, které se zvrhly ve vandalismus a totální bezpráví, musí ihned přestat," řekl už na letišti po příletu z Maroka Erdogan a dodal: „Tyto protesty se pohybují na hraně zákona. Ruce, které lidé vztáhli na policii, je třeba zlomit."

Füle ocenil, že vláda o přiměřenosti policejních zásahů mluví. "Jsem rád, že dokonce i vláda to připustila. Teď je důležité zahájit rychlé a transparentní vyšetřování a přivést konkrétní osoby k zodpovědnosti," dodal eurokomisař.

Turecko zažilo nebývale silné protesty, které zemi zachvátily poté, co policie brutálně rozehnala demonstrace proti kácení stromů v parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám