Hlavní obsah

Bratislava je z nejhoršího venku, Dunaj tam začal klesat

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dunaj ve slovenském hlavním městě začal v noci na pátek klesat. Po čtvrteční kulminaci na historickém maximu 1034 centimetrů naměřili v Bratislavě v pátek ráno 1010 cm. Metropole je tak z nejhoršího venku. Městská část Devín se však bude z letošních povodní ještě dlouho vzpamatovávat.

Zatopené domy v bratislavském DevíněVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Voda zaplavila několik domů, od větší katastrofy Devín zachránila mobilní hráz.

Dunaj v Bratislavě kulminoval ve čtvrtek večer a slovenský premiér Robert Fico přečkal tuto kritickou dobu přímo v neohroženější části města. Odjel, až když bylo jasné, že hráze vydržely nápor rekordně vysoké hladiny Dunaje. Před odjezdem vyslovil spokojenost s protipovodňovými opatřeními, které byly vybudovány v letech 2006 až 2010. „Děkuji všem, kteří se podíleli na ochraně města,“ uvedl Fico.

Foto: Právo

Do Devína přijel premiér Robert Fico na obrněném transportéru.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Voda v Devíně zaplavila několik domů.

Dopravu do Devína už několik dní zabezpečuje armáda. Obě přístupové silnice se totiž octly pod vodou. Nákladní tatrovky se brodí vodou a míjejí několik zaplavených domů. „V této části je to horší, než v roce 2002. Další části Devína však uchránila mobilní hráz,“ říká jeden z místních obyvatel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Obyvatele Devína převáží do Bratislavy vojenská technika.

Ke čtvrtečnímu večeru opustili Devín vojáci, kteří pomáhali při navyšování hrází. Na místě zůstali policisté, kteří nadále hlídkují po celém Devíně.

Přívalu vody čelí také oblasti u Dunaje, které leží níže od Bratislavy a kde stále platí nejvyšší výstraha před povodněmi. V Komárnu se hladina řeky dopoledne dostala na značku 8,5 metru, tedy zhruba na trojnásobek normálu a na vyšší úroveň než před 11 lety.  Hydrologové předpokládají, že v Komárnu i Štúrovu bude Dunaj kulminovat o víkendu, hladina řeky by neměla vystoupat nad devět metrů.

Ve Štúrovu se vodohospodáři rozhodli preventivně zvýšit betonovou hráz pomocí protipovodňových stěn.

"V pohotovosti zůstává 600 vojáků, můžeme je kdykoli nasadit," uvedl ministr obrany Martin Glváč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám